Fa anys que l’Escola Cal Maiol, actualment situada al carrer de Sagunt, té reservats uns terrenys a Can Batlló. Al març l’Ajuntament va publicar la licitació per a la redacció del projecte. Per sorpresa de les famílies i el veïnat, el projecte inclou un parc de neteja al soterrani del centre escolar.

Cal Maiol serà un institut escola

En aquest nou espai, el centre d’educació infantil i primària s’ampliarà per oferir també classes de secundària. D’aquesta manera, per donar cabuda al nou institut escola, el projecte planteja rehabilitar el bloc 19 de l’antic recinte industrial i afegir un nou edifici annex de tres plantes. En aquest projecte s’inclou un parc de neteja i una part destinada a Parcs i Jardins entre els dos edificis, just a sota del pati escolar.

Les famílies rebutgen el centre de neteja

Després de l’anunci de l’Ajuntament, les famílies de Cal Maiol es van dividir entre les que estaven en contra d’incloure un centre de neteja sota el nou equipament educatiu i les que prioritzaven la construcció de l’institut escola. Per aquest motiu,  l’Associació de Famílies d’Alumnes (AFA) va fer una consulta entre les famílies associades. Amb una participació del 43 %, per sobre del 35 % que es va establir com a vinculant, el 89 % dels pares i mares va votar que no volia un parc de neteja sota l’escola i un 64 % van anar més enllà i es va posicionar a favor de fer una oposició activa contra el parc.

En Tomeu Simó, membre de l’AFA i  de la plataforma contra el centre de neteja, afirma que ara ja han activat tots els mecanismes per evitar que aquest projecte tiri endavant: “No oblidem que és el primer cas en l’estat espanyol en què s’ubica un centre de neteja de naturalesa industrial sota una escola.” afirma Simó.

2013: un cas similar a l’Eixample

Les famílies recorden el precedent semblant que va tenir lloc l’any 2013 en una illa d’habitatges de l’avinguda de Roma. En aquest cas, l’Audiència Provincial de Barcelona va resoldre a favor del veïnat i va dictar el traslladat del parc per l’impacte en la convivència que produïa aquesta activitat industrial.

En relació a aquest cas, des del districte de Sants-Montjuïc, expliquen que el parc de neteja de Can Batlló no provocarà les molèsties que generava el de l’Eixample, que estava situat al soterrani d’un bloc de pisos i la infraestructura no estava preparada per respectar el descans veïnal. A més, Xavi Farré, conseller tècnic Sants-Motnjuïc, afirma que aquest espai s’assemblarà més al parc de neteja de Joan Miró, ja que els edificis estaran construïts específicament per aquesta finalitat.

Estudi de compatibilitat d’usos

L’Ajuntament va encarregar un estudi de compatibilitat d’usos al Col·legi Oficial d’Enginyers Industrials amb un resultat positiu per a la realització del parc de neteja, ja que conclou: “És un espai comú pel que fa a edificació, però perfectament separables pel que fa a impactes de les activitats”. Tot i això, les famílies diuen que, tal com va publicar el mitjà La Burxa, aquest informe tècnic està validat per tres enginyers que han tingut o tenen una relació directa amb l’administració o empreses privades del sector.

Què hi diu l’Ajuntament?

Des del districte afirmen que fa aproximadament un any van comunicar a les famílies i a la direcció de l’escola quina era la situació econòmica per poder finançar un institut escola i que per poder aconseguir el pressupost era necessari edificar el parc de neteja: “En principi havia de ser una escola i hem batallat tot el mandat per aconseguir l’institut escola que es demanava”, diu Farré. Segons l’Ajuntament, aquest canvi requereix unes inversions extraordinàries, ja que es tracta d’un projecte de més de 20 milions d’euros. En aquell moment, afirmen que en un Consell Escolar del mes de desembre es va acceptar aquesta proposta, amb l’abstenció de les famílies i que, un cop publicat el concurs per fer el projecte executiu, és quan les famílies s’hi han posicionat en contra.

Des del Consorci d’Educació afirmen que continuaran treballant en l’evolució d’aquesta actuació i, a petició de les famílies, esperen reunir-se aviat amb el districte de Sants-Montjuïc.