La Caravana Obrim Fronteres i Stop Mare Mortum han penjat aquest dimarts a la tarda una pancarta al Consolat italià, al carrer de Mallorca, en què es pot llegir el lema: “Obriu el port de Lampedusa. Primer les persones“.

Segons han avançat totes dues entitats en un comunicat, el missatge va adreçat a l’obertura permanent de la instal·lació portuària perquè “és el port més proper per desembarcar persones rescatades al mar” i apunta que “no és una qüestió de voluntat política, sinó una obligació dels estats“.

Així mateix també recalquen: “Exigim que tant la República italiana com la resta de governs de la Unió Europea, incloent l’Estat espanyol, compleixin amb els tractats internacionals i el dret marítim”. En cas contrari, afegeix la nota, “suposa l’incompliment del dret internacional“.

Més enllà de l’Open Arms

Tot i que en el moment en què s’ha dut a terme aquesta acció no es coneixia la decisió de la fiscalia siciliana d’Agrigent d’ordenar el desembarcament de la nau a Lampedusa per ser immobilitzada després i l’arribada a terra dels migrants, el missatge va dirigit en un sentit més global. Totes dues entitats recorden que l’Ocean Viking duu a bord 356 persones rescatades “que segueixen esperant un port segur”.

Aquesta acció es produeix 10 dies després de la concentració al Consolat italià, per reclamar per escrit allò que, ara, exigeixen amb la pancarta.