Un incendi ha afectat la matinada de dimarts 40 metres de guarniment del carrer de la Llibertat elaborat per les festes de Gràcia. El foc també ha acabat afectant uns baixos, un local i un primer pis amb un habitatge on viuen cinc persones, que han hagut de ser desallotjades. La Guàrdia Urbana ha rebut l’avís a les 4.24 hores i hi ha anat amb cinc dotacions. No hi ha hagut ferits ni cap persona traslladada a centres hospitalaris. La Guàrdia Urbana ha obert diligències per investigar si el foc ha estat intencionat, tal com apunten algunes persones a les xarxes socials i els veïns. Els Mossos d’Esquadra també investiguen els fets i apunten que podrien haver estat dos desconeguts.

Aquest dimarts al matí, s’ha tancat la part cremada i les activitats de festa major continuen a l’altre costat del carrer. Durant la tarda s’ha aconseguit restablir el subministrament elèctric, que havia quedat malmès, i asseguren que es podran portar a terme els concerts i els actes programats.

Veïns consternats

En la mateixa línia que els Mossos d’Esquadra, els veïns apunten que el foc ha estat intencionat. En un comunicat, la Comissió de Festes del carrer de la Llibertat condemna l’atac, “que atempta directament contra la feina i la seguretat de tots els veïns que porten mesos treballant de manera altruïsta per preparar el guarnit, enguany dedicat a l’Atlàntida.” I conclou que “no deixarem que aquests atacs ens parin la Festa Major.”

En un missatge a Facebook, diuen que estan “consternats” per una actuació “que va més enllà del fet de no respectar” el decorat. Denuncien que “uns desgraciats ens han cremat part del guarniment, posant en perill els veïns dels blocs propers” i agraeix l’ajuda de Barcelona Neta i els “guarnidors de Verdi, Progrés i de la Fundació, que ens han donat un cop de mà.”

Acte unitari de condemna

La Fundació Festa Major de Gràcia ha convocat una concentració de suport a la comissió del carrer de La Llibertat. Una protesta que demanen que sigui pacífica i que tinrà lloc a la cruïlla del carrer Llibertat amb el de Torrent de l’Olla a la 13h de migdia de demà dimecres.

Per altra banda, també conviden als carrers participants en la festa a aturar totes les activitats durant una hora, de 13h a 14h. A més, de tapar les portalades o els objectes principals de tots els guarnits amb una nota explicativa dels fets.

Aquest és el segon incident que passa a les Festes de Gràcia d’aquest any amb els guarniments. La setmana passada, un col·lectiu va malmetre part del decorat de la plaça del Nord per considerar-lo racista.