La Guàrdia Urbana interposa cada dia de mitjana a Barcelona tres denúncies per tinença d’armes, la majoria, armes blanques. Les dades les ha fet públiques el tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, en la Comissió de Presidència, on ha admès l’increment de la tinença d’aquest tipus d’armes a la ciutat, sobretot si es compara amb la situació d’abans de la pandèmia, quan es recollien de mitjana dues denúncies diàries.

Tot i l’increment, Batlle ha dit que les armes blanques “no és només un tema de Barcelona”, sinó que també passa en altres grans ciutats. Per fer-hi front, ha recordat la incorporació de 52 pales per detectar armes blanques, que s’estrenaran en el dispositiu policial per a la nit de Cap d’Any. “És un element poc invasiu que permet detectar elements metàl·lics com la navalla”, ha dit Batlle, que ha destacat els dispositius conjunts amb els Mossos d’Esquadra, com el que es va fer aquest cap de setmana al Paral·lel.

L’oposició reclama més controls

El debat sobre les armes blanques ha arribat a la comissió amb ERC, Junts i Valents i tres propostes que s’han aprovat. Hi reclamen més accions i controls policials per lluitar contra aquest fenomen. Jordi Coronas (ERC) ha admès preocupació i ha insistit que calen “més efectius i més intel·ligència policial” per fer-hi front. Des de Junts, Jordi Martí ha apuntat que les 52 pales són insuficients per als més de 3.000 agents de la Urbana i ha reclamat “estratègies continuades”.

Óscar Benítez (Valents) ha dit que “la permissivitat” del govern municipal ha fet incrementar aquest fenomen i ha apostat per l’ús de pistoles tàser per part de la Guàrdia Urbana. També des de Ciutadans, Paco Sierra ha insistit en la necessitat d’incorporar aquestes armes. Batlle els ha replicat que les pistoles tàser no serveixen per controlar les armes blanques. El popular Josep Bou ha dit que “al govern municipal li preocupa prendre decisions” i que “la prevenció és bàsica”.

“Expressió matisable”

Durant el debat, diversos grups han recriminat a Albert Batlle que en una entrevista televisiva, la setmana passada, fes servir l’expressió “cultura de la navalla” per referir-se a l’increment de les armes blanques a Barcelona. “Hem de vigilar amb les paraules per evitar no promoure discursos xenòfobs i racistes“, ha advertit Coronas. El tinent d’alcalde ha admès que l’expressió “segurament és matisable” però ha afegit: “Tots ens vam entendre”.