casos bronquiolitis nens catalunya

Els hospitals han alertat d’un increment dels casos de bronquiolitis en nens. FAROS, la iniciativa de l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona per a la promoció de la salut i el benestar infantil i juvenil, ha llançat aquest dimecres l’avís. En un comunicat, adverteix que des de fa dies els pediatres d’aquest centre hospitalari estan detectant un “augment brusc i inesperat” de les infeccions respiratòries en els pacients pediàtrics abans del previst.

Habitualment, les infeccions respiratòries arriben més tard, quan comencen els dies de més fred, un escenari que encara no ha arribat però, en canvi, els casos de bronquiolitis no han deixat d’augmentar en els darrers dies. Per això, al mateix Sant Joan de Déu s’han hagut de suspendre intervencions quirúrgiques no urgents i augmentar el nombre de llits.

L’Hospital de Sant Pau amplia llits

L’Hospital de Sant Pau també ha notat un increment de consultes per bronquiolitis i, per això, la direcció “ha augmentat els recursos en aquesta àrea”. “Lamentem que això pot fer incrementar els temps d’espera per millorar la situació”, ha dit el centre hospitalari a les seves xarxes.

De fet, tot i que no es tracta d’un hospital especialitzat en pediatria, a Sant Pau expliquen que aquests últims dies estan rebent unes 120 consultes diàries sobre bronquiolitis infantil mentre que habitualment en solen rebre entre 30 i 40 cada dia sobre temes pediàtrics en general. Davant d’aquest increment de casos, l’Hospital de Sant Pau ha afegit vuit llits a la planta de pediatria per si cal fer més ingressos i quatre més en una àrea de pacients semicrítics. A més, també s’ha incrementat el personal amb una persona al cos mèdic, una altra a infermeria i una tercera com a auxiliar d’infermeria.

Els serveis de pediatria, saturats

La incidència de la bronquiolitis, causada pel virus respiratori sincicial (VRS), està augmentat molt ràpidament entre els menors d’un any, edat sensible en la qual és més freqüent que requereixi d’ingrés, per la qual cosa està afectant els serveis de pediatria dels hospitals catalans. El Sistema d’Informació per a la Vigilància d’Infeccions a Catalunya (SIVIC) ha alertat en l’actualització d’aquest dimarts que la taxa calculada de bronquiolitis “continua elevada i en ascens”, perquè passa de 10 a 14 i arriba a “nivells epidèmics moderats“.

“Es registra un augment molt marcat especialment en els menors d’un any, en els quals està pujant molt ràpidament i és ja molt alta (taxa de 1.428 malalts per 100.00 habitants)”, amb el que “la repercussió assistencial podria ser important en l’àmbit de pediatria”.

Què és la bronquiolitis?

Tal com explica l’Hospital de Sant Joan de Déu, la bronquiolitis és una infecció viral que afecta lactants petits, tot ocasionant dificultats per respirar i menjar. Aproximadament tres de cada 10 malalts per aquesta patologia requereixen ingrés a l’hospital i un de cada 10, ingrés a la unitat de cures intensives (UCI).

betevé està treballant per ampliar aquesta informació d’última hora.