Un centenar de gossos, segons els veïns, passegen pel Parc de la Pegaso, a la Sagrera. Fins a l’any passat, molts ho feien en una parcel·la coneguda com la pradera, on podien estar deslligats perquè era un espai tancat. Al desembre, però, van començar les obres de millora del parc -que preveuen renovar la jardineria per fer-la més natural- i, quan s’acabin els treballs, ja no s’hi podrà trepitjar la pradera, que disposarà de vegetació nova.

Volen recuperar la pradera

Els tenidors d’animals es queixen que han perdut un espai que, tot i no estar habilitat com a zona d’esbarjo, servia com a alternativa a l’àrea per a gossos del parc, que es queda petita. Segons Raquel Oliva, veïna i usuària de l’espai, tenien un acord verbal amb la Guàrdia Urbana per passejar deslligats els gossos a la pradera, que era un espai que facilitava la convivència entre les persones amb i sense gossos. Gemma Ortiz, una altra veïna, explica que “era un bon espai perquè estava allunyat de la zona infantil i tancat”. Afegeix que les obres són una pèrdua de diners perquè la pradera no tindrà cap ús.

Crear una zona d’ús compartit (ZUC)

La regidora de Sant Andreu, Laia Ortiz, va anunciar en l’audiència pública celebrada el 21 de gener que s’està estudiant la possibilitat de crear una zona d’ús compartit (ZUC) al Parc de la Pegaso. Aquestes zones determinen en quines vies i espais i en quins horaris els gossos poden anar deslligats. A més, per portar l’animal deslligat serà necessari disposar del carnet de tinença cívica responsable.

Raquel Oliva, responsable de dos gossos, creu que la implementació de la ZUC no és la solució i limita els drets de les persones amb gos. “Quines seran aquestes hores? Podrem estar a casa per passejar el gos? Com s’organitza perquè les persones grans puguin treure els gossos?”, es pregunta.

17 de febrer, manifestació

Els responsables de gossos demanen espais dignes per on anar amb llibertat amb els gossos i respectant les normes de convivència. “Volem espais on no molestem i tampoc que ens molestin a nosaltres”, sentencia Raquel. Afegeix que cada espai s’haurà de definir segons l’afluència de gossos i l’ús que les persones facin del parc.

Diumenge, 17 de febrer, la plataforma ciutadana Espai Gos BCN ha convocat una manifestació de persones amb gos perquè consideren que l’Ordenança de protecció, tinença i venda d’animals, aprovada el 2014 i que entrarà en vigor a la tardor, prohibeix i limita l’ús de l’espai públic per part de les persones amb animals.