(ACN) La Mesa del Parlament ha acordat aquest dimarts per unanimitat atorgar la Medalla d’Or de la cambra al fundador de l’ONG Proactiva Open Arms, Oscar Camps, i la capitana del vaixell Seawatch 3, Carola Rackete. Ha estat a proposta del president del Parlament, Roger Torrent, que vol destacar, d’aquesta manera, la determinació en la defensa dels drets humans de l’activista i de l’oficial de marina, que han desafiat recentment governs europeus per dur a terme tasques de salvament de migrants al Mediterrani.

Torrent ha remarcat que, davant els “silencis còmplices” de la majoria dels estats de l’entorn, el guardó és una posició del Parlament a favor dels drets dels refugiats i un reconeixement a la feina de Camps i Rackete. “No podem resignar-nos al fet que milers de persones morin a la Mediterrània a la recerca d’un futur millor. Tenim l’obligació d’actuar. L’exemple de la Carola i l’Oscar es explica que podem, que hi ha esperança i que sempre val la pena lluitar per un món millor”, ha afegit Torrent.
El guardó es lliurarà al voltant del 10 de setembre en una data encara per concretar.

A finals de juny, el vaixell de Proactiva Open Arms va desoir el Govern espanyol i va salpar per reprendre les operacions de rescat malgrat que feia sis mesos que estava bloquejat al port per ordre de l’executiu estatal. Pocs dies abans, Rackete havia estat detinguda a Itàlia per haver atracat al port de Lampedusa amb 42 migrants a bord malgrat que l’executiu no l’hi havia donat permís.

Justament, en defensa dels rescats al mar Mediterrani, aquest cap de setmana mig miler de persones s’han manifestat a Barcelona sota el lema “Abans presos que còmplices” i han demanat a la Unió Europea que no criminalitzi aquest tipus d’organitzacions.