(ACN) El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) ha alertat sobre la presència a les principals plataformes de vídeo i xarxes socials d’un discurs contrari a la vacunació contra la covid-19.

En un informe, el CAC ha identificat i reportat a les plataformes Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube 40 vídeos que qüestionen la seguretat i l’eficàcia de les vacunes o la necessitat de posar-se-la. El 70 % d’aquests missatges contenen crides explícites a no vacunar-se, com “Per favor, no es posin les vacunes” o “No permeti que l’inoculin això”. A més, es fan servir etiquetes com #NoEtVacunis. El missatge que més es repeteix és el de negar la seguretat del vaccí. Per donar-li força, es diu que la vacuna s’ha desenvolupat molt ràpid i que s’ha fet aplicant tècniques innovadores, com l’ARN missatger, que es qualifiquen de perilloses i amb risc de produir alteracions genètiques.

A més, en el 40 % dels vídeos es diu que les vacunes provoquen esterilitat i afectació neuronal en les persones inoculades. I en el 27,5 % dels vídeos detectats neguen la necessitat de les vacunes amb missatges que trivialitzen la gravetat de la malaltia. Proposen prendre vitamines com a alternativa i asseguren que la covid-19 no ha matat ningú que no tingués una patologia prèvia.

L’informe també alerta que en set de cada 10 vídeos els discursos contra la vacunació els fan persones que es presenten com a expertes en l’àmbit de la ciència o de la medicina. De fet, el 60 % es presenten com a metges i el 10 % com a infermers.

La veu dels veritables experts

L’informe ha estat validat científicament pel Consell de Col·legis de Metges de Catalunya i pel Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya. A més, el CAC ha informat les empreses proveïdores del servei sobre la presència d’aquests continguts.

Roger Loppacher, president del CAC, ha afirmat que és “molt greu” que es qüestioni l’eficàcia i la seguretat del vaccí i es desinformi la població. “Apel·lem a la responsabilitat de les plataformes i dels proveïdors de serveis d’internet per resoldre la situació de manera immediata”, ha reclamat.

El president del Consell de Col·legis de Metges, Jaume Padrós, ha defensat la seguretat de les vacunes i ha afirmat que el fet que s’hagin desenvolupat ràpid respon a la col·laboració mundial i a l’ús de les noves tecnologies. “La prioritat ara és que les vacunes arribin a tothom i les ‘fake news’ són un obstacle contra el qual hem de lluitar per aconseguir aquest objectiu absolutament necessari”, ha afegit.