L’espigó de la Mar Bella

, situat entre les platges de la Mar Bella -al nord- i el Bogatell -al sud- és un espai que de bon matí comparteixen els pescadors -habituals al llarg de tot l’any-, però també esportistes i persones que passegen i gaudeixen de la fresca i la tranquil·litat que ofereixen les primeres hores del dia.

Divendres de bon matí els usuaris d’aquest indret han observat amb sorpresa la presència d’una oca, aparentment jove, que es movia confiada i força desorientada pel bell mig de l’espigó.

Desplaçament diari de les oques: del Parc de la Ciutadella al Parc de Diagonal Mar

Ricardo Ramos

és ornitòleg i realitza el seguiment de les aus del Parc de Diagonal Mar des del seu inici, l’any 2002. L’especialista ha explicat que actualment a la ciutat hi ha 35 exemplars d’oca. Segons Ramos, l’oca que s’ha vist aquest matí a la Mar Bella pertany molt possiblement a aquest grup.

La població d’oques ha anat creixent  gradualment des que, ara fa uns anys, l’any 2003, l’Ajuntament de Barcelona en va deixar sis exemplars al Parc de Diagonal Mar, a banda d’altres espècies d’aus. Entre els 35 exemplars d’oca hi ha 4 individus joves que han nascut fa poc temps.

Les  oques de la ciutat de Barcelona realitzen un curiós desplaçament diari entre els Parcs de la Ciutadella i de Diagonal Mar, una peculiar “migració diària” que no passa desapercebuda als veïns del Poblenou, que ho observen ja com un fet habitual. Les oques dormen a l’estany del Parc de la Ciutadella, o a la cascada, espais idonis per descansar sense ser destorbades. Segons l’ornitòleg, l’estany del Parc de Diagonal Mar no ofereix prou seguretat a les oques per les seves característiques: més obert, amb menys refugis i amb molt poca profunditat d’aigua.

De bon matí les oques se’n van al Parc de Diagonal Mar, on passen el dia i s’alimenten. Al vespre tornen cap a la Ciutadella a dormir.

L’exemplar de la Mar Bella

L’oca que s’ha localitzat a l’espigó de la Mar Bella semblava un individu jove, encara poc acostumat  a volar. Segons Ramos, aquest exemplar probablement s’ha aturat per descansar en no veure’s amb cor d’acabar d’arribar volant fins a Diagonal Mar.

Possiblement, al capvespre, que el grup d’oques de Diagonal Mar marxi cap a la Ciutadella servirà de reclam perquè l’oca jove les vegi, emprengui el vol i s’incorpori novament al grup. Ramos recorda que les oques de Barcelona es desplacen justament per damunt de les platges, tot resseguint el litoral, per realitzar el seu trajecte diari.

El Parc de Diagonal Mar, en perill?

Ara fa uns mesos el veïns dels entorns d’aquest espai verd van denunciar que els atacs de gossos sense lligar redueixen el nombre d’espècies que passen per aquest parc.

A banda, la reivindicació veïnal també denunciava un mal manteniment del parc inaugurat l’any 2002. Una de les demandes és que no es buidi durant diverses setmanes cada hivern. Segons Ramos, el buidatge de l’estany és un dels principals motius que impedeix que les oques puguin reproduir-se en aquest estany i es vegin obligades a fer-ho a la Ciutadella. L’inici de l’època reproductora de les oques es produeix justament entre finals de gener i el febrer. Les oques són monògames i mantenen la parella tota la vida.

A continuació podeu escoltar l’entrevista a Ricardo Ramos, ornitòleg, a ‘El matí de Barcelona’: