Fa un any que el govern municipal va suspendre les llicències d’obres a diversos nuclis de cases d’Horta, la Font d’en Fargues i Can Baró. L’objectiu és definir estratègies d’intervenció per rehabilitar espais històrics com les Cases dels Periodistes, una ciutat jardí centenària que inclou diverses torres d’estil noucentista.

Les finques es van construir a partir del 1917 a iniciativa de la Cooperativa de Periodistes per a la Construcció de Cases Barates.  Llavors, eren una seixantena d’habitatges situats a l’entorn dels carrers d’Albert Llanas, a tocar de la plaça de Sanllehy. Amb els anys, aquestes cases han guanyat un valor patrimonial, però només en queden una trentena. Ara l’Ajuntament les vol protegir de la pressió immobiliària catalogant-les.

Mantenir els elements originals

Els propietaris dels immobles entenen la necessitat de protegir les cases, però demanen participar en el procés.
“Volem saber què ens representa la catalogació, quines obligacions reals tenim, en el cas d’haver de fer reformes o obres de manteniment”, reclama el Jaume Minguella, propietari d’una d’aquestes cases, “som conscients que son un bé pel patrimoni de la ciutat, però volem saber quina contrapartida ens representa tota aquesta sèrie d’obligacions”.

Els propietaris expliquen que la catalogació els ha agafat per sorpresa i volen que es rebaixi el nivell de protecció C que ha establert el consistori en un inici. Asseguren que els obliga a mantenir les cases amb els elements originals i a passar més tràmits per obtenir una llicència d’obres. L’Ajuntament els han assegurat que a partir de l’aprovació inicial del pla podran presentar al·legacions i participar en la redacció definitiva.