L’Ajuntament obre aquest dimarts al vespre un equipament de 130 places d’acollida d’emergència per a persones sense llar. L’espai està pensat perquè hi puguin dormir, sopar i esmorzar. Amb aquesta mesura, la “prioritat absoluta”, segons el govern municipal, és protegir la integritat física de totes les persones que dormen al ras davant “fenomens extrems” com aquesta llevantada.

La previsió del consistori és obrir l’equipament durant 48 hores, en el marc del pla d’emergències activat per les ventades i el temporal. Ara bé, Laura Pérez, tinenta d’alcalde de Drets Socials, no descarta allargar-lo més dies i assegura que seguiran les condicions meteorològiques “amb molta atenció”. Tot plegat s’ha fet d’acord amb els serveis municipals de protecció civil.

Una mesura excepcional

És la primera vegada que a Barcelona s’obren places d’emergència addicionals per a persones sense llar com a conseqüència d’un temporal.  La mesura no té a veure amb l’operació Fred, activada des del desembre en fase preventiva. Cada nit s’allotgen 90 persones amb servei de dutxa, sopar, esmorzar i infermeria. La fase d’alerta s’activa en cas que les temperatures baixin a 0 graus i això, de moment, no està previst.

Arrels Fundació ho troba insuficient

Arrels Fundació troba que la mesura és insuficient per acollir les més de mil persones que cada nit dormen al ras. Marta Maynou, cap del programa d’acollida de l’entitat, creu que augmentar els recursos no hauria d’estar subjecte a les condicions meteorològiques i que n’hi hauria d’haver més durant tot l’any.

Giorgio Ossola, un dels usuaris del centre obert d’Arrels Fundació.

Aquest dimarts al matí, el centre obert d’Arrels ha rebut més gent del que és habitual i, fins i tot, ha aixecat la persiana una estona abans. Més d’un hi ha arribat xop: els han ofert estar sota recer, rentar-los i assecar-los la roba i deixar-los-en de nova. És el cas del Giorgio Ossola, que fa un any i mig que dorm a la zona de L’Aquarium. Per ell, la pluja és fins i tot pitjor que el fred.