La Direcció General d’Atenció a la Infància (DGAIA) s’ha vist desbordada aquest estiu per l’arribada de menors no acompanyats a Barcelona. La situació ha sobreocupat els espais de la Generalitat, que ha hagut de limitar l’ingrés a moltes de les seves instal·lacions. Aquest fet ha comportat que més d’una trentena de menors hagin dormit en comissaries dels Mossos d’Esquadra. Per ajudar a desencallar la situació, el Govern espanyol ha ofert un edifici a la Generalitat per poder-los acollir. L’immoble, situat al número 4 del carrer de la Nau, a tocar de la via Laietana, havia de sortir a subhasta el proper 10 d’octubre però el concurs s’ha aturat en espera que la Generalitat accepti o declini l’oferiment.

No és una solució imminent

Fonts del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies consultades per betevé han assegurat que no preveuen descartar aquest oferiment, però lamenten que no és una opció que permeti solucionar l’emergència de forma immediata. Segons la Generalitat, l’immoble ofert pel govern espanyol no està habilitat, ja que es troba ple de maquinària, no té dutxes i té humitats. Un estat que, creuen, podrien solucionar en algunes setmanes en el millor dels casos. Malgrat això, el govern català prefereix l’opció d’altres espais que ja hauria considerat amb l’administració espanyola i que només requereix un afegit en el seus usos perquè el pugui fer servir la DGAIA.

La Generalitat en vol més

La problemàtica, segons la Generalitat, va més enllà dels espais disponibles. El departament d’Afers Socials ha admès que el sistema català d’educadors està col·lapsat i que calen més professionals. Per això, el govern català ja ha recorregut a personal de l’Aragó. L’administració catalana també ha admès que s’ha reunit en més d’una ocasió amb el govern espanyol, però fins ara considera insuficients les propostes que arriben de Madrid, com els 40 milions d’euros que hi ha previst destinar als menors acompanyats.

La Generalitat denuncia que a l’hora de fer el càlcul econòmic es té en compte el nombre de menors que arriben al territori però no els que s’hi queden i asseguren que a Catalunya és un dels punts on més menors acompanyats s’acaben establint. A més, el govern català també reclama que s’alerti dels infants i adolescents que arriben al territori. Denuncien que la DGAIA se’ls troba sense haver rebut una notificació prèvia.

Rècord d’arribades durant el 2018

Segons dades del Departament, durant el 2017 van arribar a Catalunya 1.489 menors no acompanyats. Això suposa més del doble de l’any anterior, però aquest 2018 ja s’han superat els dos milers, el que suposa el 25 % d’infants i adolescents tutelats per la Generalitat. Gairebé la meitat han arribat en els mesos de juliol i agost, en què de mitjana van establir-se al territori 450 menors.

La majoria dels menors no acompanyats són marroquins. Durant el 2018 se n’han rebut 1.836, la majoria d’ells nois i en una franja d’edat compresa entre els 15 i els 17 anys.

Els Mossos demanen solucions

El sindicat de Mossos d’Esquadra SAP-FEPOL ha denunciat que a les comissaries de Ciutat Vella i l’Eixample hi han fet nit més d’una quinzena d’adolescents i denuncien que alguns fa fins a quatre dies que hi dormen. És per això que han presentat una denúncia a la fiscalia perquè investigui si s’ha produït algun delicte per abandonament de menors.

D’altra banda, fonts de la Federació d’Entitats d’Atenció i d’Educació a la Infància i a l’Adolescència (FEDAIA) han explicat a betevé que legalment no pot haver-hi sobreocupacions en els centres de la DGAIA, per motius de seguretat. També alerten que, en cas que ja hi hagi sobreocupació, la persona encarregada del centre pot negar-se a fer més acollides si creu que pot comportar perill, ja sigui físic o psicològic.