La covid-19 fa augmentar el risc de complicacions durant l’embaràs per a les mares i els nadons. Un perill més alt del que s’apuntava a l’inici de la pandèmia. És la conclusió principal de l’estudi internacional Intercovid, en el qual ha participat l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. Segons els autors, les dones embarassades de risc, com ara les que pateixen de tensió alta o les que estan més exposades al virus, haurien de considerar-se com un dels grups prioritaris en la vacunació. L’informe s’ha publicat en la revista ‘JAMA Pediatrics’.

Les dades de l’estudi proporcionen per primera vegada informació
comparativa detallada sobre els efectes del SARS-CoV-2 en l’embaràs i demostren que les dones amb coronavirus tenen un 50 % més de probabilitats de tenir complicacions durant l’embaràs, com part prematur, preeclàmpsia (hipertensió arterial durant la gestació) o ingrés en UCI. Tot i que el risc de mort també sembla augmentar a causa de la covid-19, els autors destaquen que la xifra és molt baixa.

En total, a l’Hospital Vall d’Hebron, des que va començar la pandèmia, s’han atès 350 embarassades amb covid-19, de les quals 110 han hagut de ser ingressades, la majoria amb pneumònia. Aquest dilluns, per exemple, quatre embarassades estan ingressades a planta, i una altra està ingressada i intubada, mentre que no hi ha cap nadó ingressat.

Risc per a les mares i els nadons

Segons l’estudi, els nadons de dones infectades tenen gairebé tres vegades més risc de complicacions mèdiques greus i de ser ingressats en l’UCI neonatal, principalment a causa de l’increment dels parts prematurs, la majoria provocats per la situació de risc de la mare o del nadó. Aquests representen un 4 % dels parts de dones amb la covid-19.

Pel que fa a les embarassades infectades asimptomàtiques, la doctora Nerea Maiz, especialista del Servei d’Obstetrícia de l’Hospital Vall d’Hebron i investigadora del Grup de Medicina Materna i Fetal del Vall
d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), explica que “hem pogut demostrar que en el cas de les embarassades asimptomàtiques, els riscos tant per la mare com pel nadó, són similars que els de les embarassades no infectades”. A més, un de cada 10 nounats també van donar positiu durant els primers dies postnatals, i es conclou que no es transmet el virus a través de la lactància materna.

Avançar més en la recerca

Segons els autors de l’estudi, la qualitat de la informació disponible fins ara sobre l‘efecte de la covid-19 en l’embaràs era molt limitada. Afirmen que l’informe INTERCOVID, “demostra la necessitat de recopilar dades multinacionals a gran escala ràpidament duran una crisi de salut”.
La doctora Anna Suy, cap de Secció d’Obstetrícia de l’Hospital Vall d’Hebron i investigadora principal del Grup deMedicina Materna i Fetal del VHIR, destaca que “el repte és examinar els efectes de la covid-19 a llarg termini en les mares i els infants”.

Un estudi internacional

En el projecte hi ha participat un equip internacional format per més d’un centenar d’investigadors de 43 hospitals de 18 països (amb diferent nivell de recursos econòmics). S’ha seguit el cas de més de 2.100 dones embarassades, 87 de les quals s’han afegit des del Vall d’Hebron. Els dos únics centres de l’estat que han format part de la investigació són l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i l’Hospital Clínic Universitari Lozano Blesa de Saragossa.