AGRESSIONS SEXUALS MENORS

(ACN/Redacció) El 10,1 % dels adolescents d’entre 14 i 17 anys han estat víctimes de conductes de control en les relacions de parella, però el percentatge és gairebé el doble en les noies (13,3 %) que en els nois (7,1 %). És una de les principals conclusions de l’article d’investigació ‘Violència en les relacions de parella entre adolescents’, de l’Observatori Social de la Fundació La Caixa.

Es defineix com a violència de control els comportaments en què es limita la relació de la parella amb les seves amistats, se li impedeix reunir-se amb altres persones o se li revisa el telèfon mòbil, entre altres conductes. L’informe recull dades preliminars d’una investigació més extensa, que es presentarà més endavant.

Els resultats de l’article també constaten que el 13,6 % dels joves han estat víctimes d’algun tipus de violència en les relacions sentimentals, mentre que el 4,8 % reconeixen que l’han exercida contra la seva parella. La violència de control és la més comuna des d’ambdues perspectives (el 3 %).

Agressions sexuals: noies, un 6,6 % i, nois, 2,1 %

Segons la investigació, el 4,1 % dels adolescents ha patit agressions físiques per part de les seves parelles, un 3,6 % en el cas de les noies i un 4,5 % en el cas dels nois. En canvi, en el cas de les agressions sexuals, les noies n’han patit en el 6,6 % dels casos i els nois en el 2,1 %. Això suposa que el 16,9 % de les noies ha patit violència d’algun tipus en les relacions de parella, mentre que en el cas dels nois és el 10,5 %.

L’article liderat pels investigadors Noemí Pereda, Marta Codina i Diego A. Díaz-Faes, de la Universitat de Barcelona (UB), no només aborda la violència en parelles adolescents des de la perspectiva de les víctimes, sinó que també estudia la posició dels que l’exerceixen en les seves relacions. Per fer-ho, s’han analitzat les respostes d’una mostra representativa de 4.004 joves escolaritzats, dels quals el 51,2 % són noies; el 46,2 % nois i el 0,9% es va identificar com altres.

“Aquesta forma de violència vinculada a les conductes de control està molt relacionada amb una visió molt tradicional i patriarcal del que se suposa que és l’amor romàntic, un model de relació en el qual s’interpreta el control com a interès i respecte per la parella“, assenyala Pereda.

L’article revela que, si bé les noies enquestades reporten una taxa més alta com a víctimes de conductes de control, també indiquen que controlen en gran part les seves parelles. “Aquest resultat, que pot semblar contradictori, es troba en altres treballs previs i s’explica pel model educatiu que ha prevalgut en els últims anys respecte a la violència en les parelles adolescents i que ha generat que moltes noies siguin més sensibles a reportar aquestes conductes”, explica Pereda.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a