S’acosten les festes de Nadal i la ciutat ja es prepara per a una agenda plena d’activitats per celebrar-les. Tot i això, experts com l’investigador de la Universitat de Leicester i la UOC Salvador Macip insisteixen que “aquest any no hauríem de celebrar Nadal”. Explica que el nombre de contagis encara és alt i tem que si les famílies comencen a retrobar-se aquestes xifres pugin encara més: “Cal recordar que molts contagis vol dir moltes morts”. I afegeix que cal fer un últim esforç per no cometre els mateixos errors que durant la primera desescalada i evitar una tercera onada.
“Ni sis, ni 10, ni quatre”
Després de dies d’informacions contradictòries en què el govern català apunta a permetre trobades de 10 familiars i el Govern espanyol, de sis, Macip ho té clar: “Ni sis, ni 10, ni quatre. Els dinars i sopars de Nadal han de ser amb les persones amb qui convivim”. Assegura que el que és important és no trencar el grup bombolla. Avisa que encara que hi hagi poca gent a la taula, si un dels familiars està contagiat és probable que encomani la malaltia a la resta, ja que els àpats es fan sense mascareta i acostumen a ser en llocs tancats.
Durant les últimes setmanes també s’ha debatut sobre el fet de no comptar la canalla en els àpats nadalencs, com farà Alemanya. Macip, però, afirma que també pot contagiar: “Després de veure diferents estudis no podem concloure que els infants no són focus de contagis”.
L’investigador també s’ha referit a la voluntat d’algunes famílies de fer-se un test ràpid abans de retrobar-se i reconeix que no n’és partidari. Explica que falta capacitat logística per testar tanta gent. A més, afegeix que aquestes proves poden donar falsos positius i només indiquen si estàs contagiat de coronavirus en el moment de fer-les, però no asseguren que estiguis sa el dia del dinar o sopar.
Com es preparen els barcelonins?
Els barcelonins ja comencen a cavil·lar com s’organitzaran aquest Nadal. Alguns fan matemàtiques i intentaran trobar-se amb menys familiars que els anys anteriors. Molts, però, encara dubten si celebrar les festes i asseguren que poden sacrificar aquest Nadal per “evitar que sigui l’últim”. També, n’hi ha que ja pensen alternatives, com fer una videotrucada durant l’àpat familiar i, d’altres ja s’han mentalitzat que aquest any ho celebren sols o només amb els de casa.