Aquest Nadal serà diferent. La pandèmia del coronavirus canviarà la manera de celebrar les festes, tant a casa com també a la ciutat. L’Ajuntament ha presentat aquest dissabte el programa d’activitats previst per aquest Nadal 2020 amb 40 dies d’activitats adaptades a les restriccions. La campanya preveu una primera anul·lació: el Saló de la Infància, anomenat ara La Ciutat dels Somnis, no es podrà fer per les restriccions anticovid. Per contrarestar-ho, l’Ajuntament ha explicat que s’han organitzat nombroses activitats destinades als infants i amb les mesures de seguretat de la covid-19. L’alcaldessa, Ada Colau, ha explicat que tot i que és un “Nadal complicat”, és més necessari que mai: “Aquesta ciutat necessita que aprofitem el Nadal com un moment de retrobament i per donar vida als barris”.

Activitats de Nadal a la plaça de Catalunya

El centre, una de les zones més afectades per la crisi

El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha explicat que els altres anys la voluntat de l’Ajuntament sempre era descentralitzar la festa, però enguany, sense turistes, “la pandèmia del coronavirus ha sacsejat sobretot el centre de la ciutat” i, per tant, durant aquest any tan atípic, la festa de Nadal tornarà a ser centralitzada, amb la plaça de Catalunya d’epicentre festiu. La plaça de la Universitat acollirà un homenatge i reconeixement a la ciutadania durant la crisi sanitària amb un muntatge lumínic que a través d’imatges fetes de paraules servirà per recordar el que s’ha viscut al llarg d’aquest 2020. Una trama de projeccions sobre teles semitransparents que envoltarà la plaça a uns tres metres d’alçada sobre els caps dels vianants.

Per primera vegada, El Port Olímpic s’integra com espai de celebració. Entre l’1 i el 5 de gener, s’han previst un conjunt d’activitats adreçades a un públic familiar que tenen com a fil conductor el fons marí. L’horari serà de 10 a 14h al Moll de Mestral.

Concerts sorpresa als balcons

El Nadal a la ciutat tindrà un efecte sorpresa. En total hi haurà un centenar de concerts de jazz als balcons d’edificis de Barcelona, en una cinquantena d’ubicacions diferents, sense avís previ i de pocs minuts de durada. L’objectiu és evitar l’efecte crida.

Els actes van començar aquest dijous amb l’encesa de llums del Nadal 2020, amb l’espectacle titulat ‘Covinal’, de l’artista Sol Picó. Aquest any, i per primera vegada, la plaça de Catalunya estarà il·luminada. També estrenarà il·luminació el carrer de Balmes, després de molts anys sense tenir llums per aquesta època, i tots els mercats municipals.

Llums de Nadal al portal de l'Àngel

També hi haurà canvis en la celebració de la nit de Cap d’Any. L’espectacle de l’avinguda de la Reina Maria Cristina se substitueix per un de focs artificials que es podrà veure en cadascun dels 10 districtes de la ciutat. Seran 12 palmeres brillants que substituiran les 12 campanades.

Els Reis d’Orient també s’hauran d’adaptar a la nova situació sanitària. No hi haurà cavalcada de Reis 2021, però el Fòrum acollirà una instal·lació reial perquè els nens els puguin visitar.

Més informació del Nadal 2020 a Barcelona: