Fa una setmana del tiroteig que es va produir al passeig de Sant Joan quan un agent de la Guàrdia Urbana va disparar un sensellar que, presumptament, el volia agredir. La intervenció que va fer la Guàrdia Urbana segueix generant controvèrsia a dia d’avui i el SAPOL, el sindicat majoritari de la Guàrdia Urbana, ha tornat a sol·licitar la incorporació de les pistoles Taser al cos. En aquest context, el Centre Irídia lamenta que els sindicats policials “més enllà de fer autocrítica de l’ús de la força que es va fer, tornin a demanar les Taser.”

La mateixa petició es va traslladar en forma de prec al ple municipal d’aquest divendres per part de Junts per Catalunya i el Partit Popular. Els dos grups municipals van demanar que es doti els agents del cos amb aquesta eina. La resta de grups parlamentaris, lluny de la intenció del prec, han rebutjat la proposta. Irídia coincideix amb el posicionament de la resta de grups i el valora positivament.

agent de mossos d'esquadra fent pràctiques de taser

Andrés García, codirector del Centre Irídia explica que centres com Amnistia Internacional i Irídia valoren que l’ús d’aquestes armes, en moltes ocasions, comporta un creixement de la violència institucional, ja que és una arma còmoda i d’ús fàcil per als agents, però molt lesiva i “fins i tot pot arribar a ser letal per a la ciutadania” especifica García. Apel·la també que diversos estudis demostren que les Taser produeixen lesions físiques greus i reitera que l’ús d’aquestes armes ha de ser d’última ràtio i ha d’estar molt limitat.