Un estudi de l’Hospital Vall d’Hebron conclou que els menors contagien poc la covid-19 dins del nucli familiar. Només un 3,4 % dels nens infectats amb el virus durant el confinament van ser els transmissors del SARS-CoV-2 a la resta de membres de la família.
En total s’ha fet l’estudi de contactes a 89 famílies amb menors que van donar positiu per coronavirus confirmat amb PCR. I, d’aquestes, només en tres casos (3,4 %) s’ha conclòs que la infecció de l’infant va propiciar el brot familiar. En canvi, en el 56, 4 % de les famílies va ser una adult el que va contagiar la resta. En el 40,4 % restant no s’ha pogut definir el patró de transmissió.
El cap de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria del Vall d’Hebron, Pere Soler, ha assegurat que els resultats de l’estudi confirmen que els nens “són menys transmissors del virus que els adults en l’entorn familiar, un àmbit de molta proximitat i on és difícil mantenir les mesures de seguretat”.
Quadres clínics lleus
L’estudi també confirma que els menors d’edat no acostumen a fer quadres greus de la covid-19. Dels 163 infants que inclou l’estudi, només un 20 % van requerir hospitalització. Cal tenir en compte, a més, que van ser malalts en l’època del confinament, quan es detectaven, sobretot, els casos més evidents i molts passaven desapercebuts. Acutalment el percentatge d’hospitalització és d’un 0,3 %. El risc en els infants augmenta si tenen problemes cardíacs o pulmonars greus, excloent l’asma.
Segona fase de l’estudi
L’Hospital Vall d’Hebron ja treballa en una segona fase de l’estudi amb una mostra més àmplia de pacients pediàtrics. Ja hi ha inclosos 357 menors infectats entre l’1 de juny i el 26 d’agost amb més de 1.000 contactes diagnosticats després del confinament.
Augmenten els menors diagnosticats
ha fet augmentar significativament la xifra de pacients menors d’edat infectats després del confinament. De fet, a Catalunya, de març a maig, només se’n van diagnosticar 163 quan, en canvi, els mesos de juliol i agost, excloent-ne la darrera setmana, n’hi ha hagut 2.602 i 2.419. Això evidencia que en l’època més dura de la pandèmia la majoria de casos passaven desapercebuts.