(ACN) Els sindicats del sector de l’educació convocaran una vaga el 16 de maig vinent si la Generalitat no accepta que els docents recuperin l’horari lectiu anterior a les retallades, és a dir, 18 hores de classe a secundària i 23 a primària. Segons els sindicats, implantar la mesura el curs vinent suposaria una partida pressupostària de 45 milions d’euros que, afirmen, es podria dur a terme a través d’un decret llei.

Els sindicats USTEC-STEs, CCOO, Intersindical, ASPEPC-SPS i UGT han anunciat una possible convocatòria de vaga per pressionar l’administració i forçar una reunió de la mesa sectorial per negociar mesures. Fixen la seva major reivindicació en recuperar l’horari lectiu del 2010, abans de les retallades. Els sindicats van aconseguir la reducció d’una d’aquestes dues hores afegides amb l’acord del 2017, que va permetre donar llum verda als pressupostos de la Generalitat. En aquell text es mostrava la predisposició del Departament d’Ensenyament a restablir l’horari lectiu del 2010 si hi havia disponibilitat pressupostària. Segons el portaveu d’USTEC-STEs, Ramon Font, ”primer va ser el 155, després no es posen d’acord amb els pressupostos” i per això no s’ha donat aquesta recuperació de l’horari. Considera que ”els hauria de caure la cara de vergonya” i exigeix al Departament que posi els recursos necessaris per fer-ho possible.

7.000 nous professors

A banda d’aquesta reivindicació, els sindicats també volen reduir ràtios, evitar els tancaments de grups a la pública i recuperar altres condicions laborals. Per exemple, la conversió dels terços de jornada en mitges jornades, l’estabilització del persona interí i substitut, el retorn al caràcter lectiu de les dues hores de reducció al personal major de 55 anys i l’increment del personal de suport educatiu per atendre la diversitat de l’alumnat. Per tot plegat, els sindicats creuen que calen 100 milions d’euros, una xifra, diuen, ”viable”, que implicaria la contractació de 7.000 nous docents, la plantilla necessària segons els sindicats per recuperar l’activitat del 2010. Com a mesures de pressió, a banda de la vaga, han anunciat altres mobilitzacions dels treballadors del sector.