Placa homenatge victimes bombardeig Sant Andreu

L’11 de gener del 1938 el barri de Sant Andreu de Palomar va patir un bombardeig feixista per part de l’Exèrcit italià, en què van morir 1o persones. Aquest dissabte al matí, el Centre d’Estudis Ignasi Iglésias ha organitzat un homenatge en record dels homes i dones de Sant Andreu que van fer possible la Segona República. Especialment, aquells que van morir en els bombardejos.

Durant l’acte, s’ha inaugurat una placa commemorativa en record de les 11 víctimes. El faristol, molt similar al que s’ha col·locat a la via Laietana, s’ha instal·lat just en el mateix indret on es van produir els bombardejos, a la cruïlla del carrer de les Monges amb la rambla de Fabra i Puig.

La placa ha estat descoberta pels familiars de les víctimes, els quals han explicat la seva història als assistents. L’homenatge també ha comptat amb el discurs dels historiadors Pau Vinyes i Jordi Rabassa, que han assenyalat la necessitat de fer memòria. En acabar l’homenatge, els assistents han dipositat flors liles i grogues en record de les víctimes.

L’acte forma part de la quarta edició de la Primavera Republicana, que s’està celebrant aquests dies a Barcelona. El cicle cultural i de reflexió inclou concerts, obres de teatre, cinema, debats i esdeveniments esportius. Fins al 14 d’abril, el consistori ha programat més d’una vintena d’activitats per reivindicar valors republicans com l’antiracisme o el feminisme.

Consulta l’especial sobre els bombardejos a Barcelona l’any 1938.