Ara fa 50 anys es va publicar la primera edició d''Els altres catalans', el llibre més conegut del periodista, escriptor i activista Paco Candel. Per això, el Museu d'Història de Catalunya i la Fundació Paco Candel han organitzat una exposició que, a més del llibre, en repassa la vida i totes les obres. GENÍS SINCA, comissari de l'exposició "Candel ofereix tots els punts de vista i perspectives possibles del conflicte entre catalanoparlants i castellanoparlants, des del català que només vol parlar català, des del castellà que no vol parlar català. I entremig hi ha tot l'espectre de possibilitats que el fenomen ofereix. Què passa? Que tothom s'hi sent representat." // "Si tu avui dia llegeixes 'Els altres catalans', és una lectura totalment actual i perfectament aplicable al que ens està passant, el que ens ha passat i al que ens passarà." Amb aquesta exposició es vol retre homenatge al Candel que va aconseguir retratar el fenomen migratori a Catalunya abans i durant el franquisme des d'un punt de vista senzill, fàcil i entenedor. La mostra es pot visitar al Museu d'Historia de Catalunya fins a l'11 de gener.

Un homenatge a la immigració a Catalunya

‘Els altres catalans’ (1964) és una “lectura totalment actual i perfectament aplicable al que ens està passant, el que ens ha passat i al que ens passarà”, explica Genís Sinca, comissari de l’exposició al Museu d’Història de Catalunya. L’assaig, publicat ara fa mig segle, narra l’experiència dels immigrants mal anomenats “xarnegos” i es va convertir en un èxit i un revulsiu per a la societat catalana. En aquest llibre, Candel va tractar per primera vegada l’experiència de les persones migrades que havien arribat massivament a Catalunya des de Múrcia, Andalusia o Extremadura durant el segle XX.

Per complementar la mostra, el Museu d’Història de Catalunya i la Fundació Paco Candel han organitzat diverses activitats sobre la immigració, com un col·loqui sobre el paper que té l’associacionisme en la integració de les persones migrades o un seminari sobre les migracions dels segles XX i XXI a Catalunya.

Resseguint l’obra de Candel

La mostra narra la vida de Paco Candel (1927- 2007), nascut a Cases Altas i criat als suburbis de Barcelona en un ambient de pobresa, primer a les barraques de Montjuïc i després a les cases barates de Can Tunis. Tot i que volia ser dibuixant i pintor, es va convertir després en escriptor i periodista. De fet, l’any 1957 l’editorial Janés en va publicar la primera novel·la d’èxit, ‘Donde la ciudad cambia su nombre’, un retrat de realisme social sobre les cases barates de Port que descriu la vida i el paisatge quotidià d’un barri de l’extraradi barceloní. Durant aquells anys de franquisme, la censura també va trucar a la seva porta, i Candel va escriure: “Queríamos que se nos quitara la tapa y que nuestra literatura respirara.”

En la seva vessant periodística, Candel va escriure reportatges de denúncia social i articles d’actualitat, i va col·laborar també amb altres professionals com Josep Maria Huertas Claveria, que lluitava en contra de les injustícies socials.
A partir dels anys 80, Paco Candel va començar a rebre reconeixements com la Creu de Sant Jordi (1983), la Medalla d’Or de la Generalitat (2003) i la Medalla d’Honor de Barcelona (2004).