Va ser l'edifici emblema del moviment 15-M i, tres anys després de l'ocupació, l'immoble i part de l'entorn, estan força degradats. Les entitats que inicialment els van donar suport, se'n van desvincular per desavinences organitzatives i ara, els onze pisos de l'edifici estan ocupats per persones en situació vulnerable, moltes sense feina, i en alguns fins i tot hi viuen famílies amb fills menors. Havia de ser un edifici punter, amb plaques solars i l'última tecnologia en domòtica, però la situació ara és que els pisos no tenen subministrament d'aigua ni de gas. LORENA DEL CARMEN VILDEL, ocupant de l'Edifici 15-O "Cuando encuentre trabajo me voy. Me trajo una amiga. No me gusta mucho estar aquí pero no tengo nada, no tengo trabajo. Estoy aquí de por mientras." La sensació d'inestabilitat davant d'un possible desallotjament, és general. Per això, algunes famílies proposen pagar un lloguer. AHMED CHICHI, ocupant de l'edifici 15-O "Vives pero no estás en un sitio tranquilo. Pido una solución, un alquiler social, va bien para mi." L'Associació de Veïns del Verdum denuncia la degradació i reclama a l'Ajuntament que mogui fitxa. MARIA LLUÏSA SERRALTA, presidenta de l'Associació de Veïns del Verdum "Que atenguin aquestes famílies i mirin de solucionar el problema, que això es vagi arreglant a poc a poc. A veure, tres anys i no han fet res". Per la seva banda, l'Ajuntament ha explicat que ja estan atenent les famílies, en aspectes bàsics com l'alimentació o l'escolarització dels infants. L'edifici és ara propietat de Cajamar i d'una família del barri que va fer un permuta d'un solar a canvi de dos pisos. Dos habitatges on no poden viure perquè estan ocupats. Per això van fer una denúncia per ocupació il·legal al 2011 i ara estan a l'espera que el jutge dicti sentència.

L’Edifici 15-O, als llims

Dels 11 pisos que hi ha a l’immoble ocupat del carrer d’Almagro, 2-4, al barri de Verdum, no n’hi ha cap de lliure. Estan tots habitats per famílies, la majoria en situació vulnerable, que no tenen subministrament d’aigua ni de gas. L’edifici es va ocupar el 15 d’octubre de 2011 després d’una manifestació del moviment 15-M amb l’objectiu de destinar-lo a famílies desnonades. En aquell moment, desenes d’organitzacions i entitats van donar suport al que havia de convertir-se en un projecte d’habitatge social a Verdum. Tres anys després, però, la majoria dels inquilins han canviat i no hi ha cap grup que gestioni la comunitat.

L’Associació 500×20, per exemple, es va desvincular de l’ocupació des dels inicis per divergències organitzatives. Segons,Antoni Tallada, des de 500×20 defensaven que els ocupants paguessin un lloguer social a les entitats bancàries per “regular” la situació, un fet que els hauria permès donar d’alta els subministraments. No obstant això, els inquilins no van acceptar aquesta proposta i la majoria de les entitats van deixar el projecte. Un conjunt d’aspectes que fan que l’Edifici 15-O hagi perdut part del sentit amb què es va impulsar.

Des de llavors, el futur de l’Edifici 15-O i els seus inquilins es troba en una situació molt incerta i les famílies viuen amb por d’un possible desallotjament. Sense aigua ni gas, l’Edifici 15-O s’ha convertit en un allotjament temporal per a persones que no tenen habitatge, per a famílies sense feina o amb situació molt vulnerable. Una ocupant de l’edifici, Lorena del Carmen Vildel, explica que va arribar-hi recentment, a través d’una amiga, perquè no tenia feina ni habitatge. Ara bé, Vildel deixa clar que es tracta d’un espai temporal, on no li agrada estar i on s’allotjarà fins que trobi feina. Un cas força diferent és el de l’Ahmed Chichi, que fa tres anys que viu en un pis del 15-O. Chichi afirma que se sent insegur i demana un lloguer social. Una situació complexa perquè el protocol del consistori impedeix atorgar un habitatge d’emergència a famílies que estan ocupant.

L’edifici és ara propietat de Cajamar i d’una família del barri que va fer un permuta d’un solar a canvi de dos pisos. La família propietària va fer una denúncia per ocupació il·legal el 2011 i, segons han explicat a BTV,  ja han anat a declarar i ara estan en espera que el jutge dicti sentència.

Els veïns demanen millores per a les famílies i l’entorn

Des de l’Associació de Veïns de Verdum reclamen solucions. La presidenta de l’AV Verdum, Maria Lluïsa Serralta, critica que durant tres anys no s’ha fet res, i demana que el consistori atengui les famílies que hi viuen i que l’immoble torni en mans dels propietaris. També reclamen que s’arregli el comptador de la llum obert situat enmig del carrer d’Almagro, un “perill per als infants”, segons els veïns. Per la seva banda, l’Ajuntament ha explicat que ja s’estan atenent les famílies en matèries bàsiques com l’alimentació o l’escolarització.