“Era a l’autobús i un senyor em va tocar el cul. Em vaig quedar en xoc […], li vaig donar una empenta i vaig baixar”. Greta Cabacés, de 14 anys, explica aquesta desagradable experiència al micròfon de betevé i, abans, ho ha compartit amb els seus companys de classe, a l’Institut Menéndez i Pelayo. És un dels centres on s’imparteixen els nous tallers Revoluciona el gènere, que la Generalitat ha posat en marxa el curs 2019-2020.
Es fan a 20 instituts de Catalunya i estan pensats per prevenir i erradicar actituds masclistes en l’adolescència: són sis hores en tres sessions en què es parla de violències, d’estereotips o de com el món audiovisual discrimina la dona. Segons la formadora Maria Sangés, sobretot s’ha de treballar el mite de l’amor romàntic perquè “ens toca a nivell personal i emocional” i l’estructura masclista que hi ha al darrere “costa més de trobar”.
S’imparteixen a alumnes d’entre 15 i 18 anys perquè, explica Laia Girós, directora general de Joventut, els joves “estan preparant el seu projecte vital i és important incidir-hi”. “L’opció idònia seria que no fossin temporals, o que acabin quan no hi hagi finançament, sinó que s’establissin”, afegeix. A banda dels tallers, la iniciativa inclou xerrades amb professorat i famílies per aconseguir que els joves tinguin un entorn lliure de masclisme.