Fa dos mesos que la plataforma Salvem La Rotonda ha requerit que s’executi la sentència judicial del TSJC que anul·la el pla de millora urbana que regulava la remodelació de La Rotonda i també la llicència d’obres que va atorgar l’Ajuntament el 2011, una llicència que va permetre l’enderroc d’una tercera part de l’edifici modernista protegit i la seva sobreedificació.

Un conflicte que fa anys que s’arrossega

La plataforma Salvem La Rotonda va iniciar litigis amb l’Ajuntament fa 10 anys en defensa de l’edifici modernista i protegit La Rotonda, situat a l’inici de l’avinguda del Tibidabo. Fa un any, la sentència judicial va donar la raó als veïns i va ordenar enderrocar l’edifici construït fa quatre anys.

Compensació per al veïnat

L’entitat admet que si bé vol que se n’enderroqui sí o sí una part, també està oberta a arribar a un acord amb el consistori per salvar part de l’obra nova amb condicions. “Podríem pactar alguna mena de compensació perquè el que sempre hem defensat és que aquest barri està molt deixat per l’Ajuntament i no hi ha cap mena d’equipaments”, diu Àngels García, presidenta de la plataforma Salvem La Rotonda. “Volem que el barri es beneficiï d’aquesta guerra de 10 anys que s’ha guanyat gràcies al suport dels veïns”, afegeix.

El cost de “la terrible gestió que ha fet l’Ajuntament”

Segons la plataforma, si els propietaris de l’edifici, Núñez i Navarro, l’han d’enderrocar, reclamaran unes pèrdues milionàries a l’Ajuntament: “Aquest tema tindrà una repercussió econòmica brutal sobre l’economia de tots els barcelonins i tot això, degut a la terrible gestió que ha fet el consistori”, es queixa García.

Per la seva banda, la promotora Núñez i Navarro està redactant un pla especial integral que li permeti fer modificacions a l’edifici i així donar compliment a la sentència. L’Ajuntament explica que n’està fent el seguiment i quan disposi de la proposta acabada es reunirà amb la plataforma Salvem La Rotonda per treballar-la.

Recuperar el patrimoni desaparegut

“L’òptim seria recuperar el que es pugui de l’edifici catalogat desaparegut. S’ha de fer un projecte amb patrimoni per veure com ho podem aconseguir tocant al mínim l’edifici nou”, explica Joan Arias, membre de la plataforma Salvem La Rotonda. L’entitat vol recuperar l’estructura que tenia l’edifici modernista i el pati d’illa, actualment ocupat per la construcció nova.