Els Mossos d’Esquadra han activat l’anomenat pla Daga per posar fre a l’increment dels delictes amb armes blanques dels últims mesos, especialment a Barcelona i l’àrea metropolitana. Es tracta de prevenir els fets delictius treballant amb empreses d’oci nocturn i de seguretat privada, però també de detectar situacions de risc amb més patrullatge, dispositius específics i, si cal, intensificant els escorcolls. “Volem implicar més parts de la societat en aquest combat”, ha assegurat el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, durant la presentació del pla.

Els delictes amb armes blanques han crescut un 44 % durant el 2022 a Catalunya, tot i que només representen el 0,3 % del total. Per això, Interior vol retirar aquestes armes de l’espai públic. “L’objectiu és reduir la presència d’armes especialment en els espais d’oci perquè han de ser espais segurs, de gaudi per als joves”, ha explicat Montserrat Escudé, portaveu dels Mossos. De fet, Escudé ha explicat que a Barcelona i l’àrea metropolitana, on la incidència de les armes blanques és major, ja fa setmanes que els Mossos han començat a aplicar “el seu pla de reducció de riscos”.

“No vivim en una cultura de la navalla”

Tot i que l’àrea metropolitana ja s’havia avançat al pla Daga, Interior nega que a Barcelona existeixi una “cultura de la navalla”, com va afirmar el tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle. “Els responsables polítics han de resoldre els problemes i no fer titulars”, ha comentat a preguntes dels periodistes. “No vivim en una cultura de la navalla”, assegura el conseller.

Els entorns d’oci nocturn, en el punt de mira

El pla posa especial atenció en els entorns relacionats amb l’oci nocturn, on s’ha detectat una major presència d’armes blanques. Així, la policia desenvoluparà dispositius especials per garantir la seguretat en aquestes zones, identificant i escorcollant persones i vehicles quan considerin que hi ha indicis que ho justifiquen. També es detectaran els punts més vulnerables al voltant d’aquests espais per fer-los més segurs, amb millores de la xarxa d’enllumenat i la instal·lació de càmeres de seguretat. A més, també es faran accions preventives en celebracions on hi ha aglomeracions de persones.

A banda, en el marc de la prevenció, els Mossos també faran xerrades informatives amb les empreses d’oci nocturn i amb el personal de seguretat privada. Aquestes xerrades també es faran als centres educatius, on s’abordaran qüestions com la tinença d’armes, els escorcolls i identificacions i quin n’és el règim sancionador.

Barcelona i l’àrea metropolitana, el focus del problema

Barcelona i l’àrea metropolitana és on es concentren més fets relacionats amb la tinença i l’ús d’armes blanques. De fet, representen el 66 % (1.203) del total de 1.823 fets amb il·lícits penals en què es va intervenir una arma blanca durant el 2022. Pel que fa a les denúncies per tinença d’armes, durant l’any passat es van interposar 6.267 denúncies a tot Catalunya. Només a Barcelona, la Guàrdia Urbana interposa tres denúncies al dia per tinença d’armes, la majoria armes blanques.