(ACN) L’Institut Català de la Salut (ICS) indemnitzarà la família d’un noi de 15 anys que va morir per una pericarditis purulenta que no li van diagnosticar. Tot i que va acudir a urgències d’un hospital de Barcelona, no se li va fer cap prova diagnòstica i tots els facultatius que el van atendre li van dir que tenia “un virus“. El 25 de desembre va morir a causa d’un col·lapse amb pèrdua de consciència i parada cardiorespiratòria.

El metge de capçalera li va receptar paracetamol

La mare del noi va dur-lo al metge de capçalera el 20 de desembre del 2018, quan el jove va començar a patir mal de coll i d’estómac, dolor muscular, nàusees i vòmits i dificultats per respirar. En aquesta visita no se li van prendre les constants, i únicament se li va receptar paracetamol.

L’endemà el mal d’esquena va empitjorar i es van incrementar les dificultats respiratòries, acompanyades de rigidesa al coll, als braços i mocs d’aspecte verdós. La família va decidir dur el jove a l’hospital i allà li van prendre la temperatura i el pes, però no el van sotmetre a cap prova. Els metges van determinar que el noi patia “una grip causada per virus de la grip no identificat, amb d’altres manifestacions” i van receptar-li ibuprofè.

Cap prova hospitalària

La situació del jove va seguir empitjorant i el dia 22 de desembre els seus pares van trucar al SEM dues vegades perquè el noi vomitava tot el que ingeria. En veure que el jove no evolucionava correctament, la nit de Nadal van tornar-lo a portar a l’hospital, on de nou no li van practicar cap prova diagnòstica i van tornar-lo a enviar cap a casa amb un informe que deia que patia una “infecció vírica no especificada”. 15 hores després, el jove va patir un col·lapse amb pèrdua de consciència i parada cardiorespiratòria al seu domicili i va morir.

El relat de l’entitat ha indicat que l’autòpsia va determinar que la mort va ser deguda a una “insuficiència cardíaca aguda” per “taponament cardíac” secundari a “pericarditis purulenta”. A més, ha apuntat que al noi se li va extreure mig litre de líquid purulent. L’ICS ha admès la seva responsabilitat i ha acceptat indemnitzar la família, que ha retirat la demanda judicial.

Una mort que es podria haver evitat

Segons l’associació El Defensor del Pacient, aquesta és “una mort que es podria haver evitat, si s’hagués desplegat l’activitat mèdica necessària que requeria el pacient”. Carmen Flores, presidenta de l’entitat, ha assegurat que cal advertir els centres hospitalaris del país “que és imprescindible desplegar tots els mitjans diagnòstics, no menysprear cap símptoma i protegir aquells que acudeixen a urgències, per evitar desenllaços com aquest”. Alhora ha lamentat que a aquest jove “se li neguessin les proves que podrien haver-li salvat la vida”.