Els Mossos d’Esquadra van rebre la instrucció d'”auxiliar els ferits i donar consells a les persones que eren a l’entorn” dels col·legis electorals l’1 d’octubre. Les gravacions de l’emissora policial, publicades per ‘La Vanguardia’, revelen que els Mossos no es van coordinar amb el Cos Nacional de Policia i que els va sorprendre que es presentessin i carreguessin en alguns punts de votació.

Surten a la llum les comunicacions que van tenir els agents dels Mossos d’Esquadra amb la centraleta durant la jornada de l’1 d’octubre. Unes gravacions, publicades pel diari ‘La Vanguardia’, permeten reconstruir el que va passar minut a minut el dia del referèndum, des de quarts de set del matí fins a quarts de 12 de la mitjanit.

Pocs minuts després de les nou, els primers agents es mostren sorpresos per la presència de Policia Nacional en alguns col·legis: “Acaben d’arribar furgons del CNP [a la Barceloneta]. Estan carregant“, alerta un mosso a la central. “Estan carregant contra tothom”, afegeix un altre agent, segons recull el diari. La instrucció que reben en aquells moments les patrulles és clara: “Prioritzar l’assistència a les persones que hagin pogut resultar ferides, si us plau”.

Uns minuts més tard, la directriu es manté: “La nostra tasca és auxiliar els ferits i donar consell a les persones que es trobin als entorns [dels col·legis]”, recull una patrulla. A mig matí, quan les càrregues de la Policia Nacional es traslladen a l’Escola Pia de Sant Antoni, el missatge no varia: “Vostè no hi intervingui. […] Mantingui-se’n al marge. […] Surti de la zona de conflicte“, són els missatges que reben els mossos desplaçats a la ronda de Sant Pau.

L’actuació policial de l’1-O, en el punt de mira

El responsable del dispositiu policial de l’1 d’octubre, Diego Pérez de los Cobos, tornarà a declarar aquest dimecres com a testimoni, en aquest cas citat per la jutgessa de l’Audiència Nacional Carmen Lamela, que investiga l’actuació de Josep Lluís Trapero, llavors major dels Mossos d’Esquadra, en la celebració del referèndum. De los Cobos ja va declarar a principis de febrer davant el Suprem i va acusar els Mossos d’obstaculitzar l’actuació policial l’1-O.

Trapero va comparèixer en dues ocasions a l’Audiència Nacional, investigat per un presumpte delicte de sedició relacionat amb els fets del 20 de setembre. Ell, a diferència de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, va quedar en llibertat provisional. Però el Ministeri de l’Interior, en virtut de l’article 155, el va destituir com a major dels Mossos i el va relegar a feines administratives a la comissaria de les Corts.