“Sempre estàs pendent del fred o de la pluja, per intentar protegir-te amb plàstics i cartrons”. És l’experiència del Rafa Montserrat, que ha viscut pràcticament tota la vida al carrer. Ara és usuari del “pis zero” d’Arrels Fundació i dorm a cobert, però quan la temperatura baixa sempre es recorda de les persones “que han marxat per culpa del fred”, persones que han mort “en parcs, bancs i caixers”.

El metge Jordi Delàs assegura que les condicions climàtiques adverses donen lloc a símptomes més aguts de les patologies cròniques. Fa 25 anys que Delàs atén a la Creu Roja consumidors de drogues que sovint també viuen al carrer i explica que “molts tenen malalties infeccioses o cròniques com el VIH o l’hepatitis C”. “No hi ha ningú que prefereixi dormir a terra que no a un llit”, assegura, en referència a les persones que rebutgen anar a centres assistencials per passar-hi la nit fins i tot amb fred intens. “Són espais que no han dissenyat els usuaris”, conclou.

Un exemple n’és el del Manu. Des de fa 15 anys dorm al carrer, ara al passeig de Picasso, i explica que “mai no ha dormit una nit en un alberg”. Li han ofert però “no puc”, diu, perquè no vol deixar els tres gossos que l’acompanyen i que no poden entrar en aquests centres: “O hi entrem tots o ningú”.

La setmana passada, l’Ajuntament va activar l’operació Fred per oferir allotjament d’emergència a persones sense llar. Durant tres nits van dormir 235 persones al Centre d’Estades Breus del CUESB. El dispositiu especial es va desactivar perquè les temperatures van tornar a pujar sensiblement per sobre dels 0 ºC (el llindar que s’utilitza per activar-lo), però tot i així es va mantenir obert el centre, en el qual van passar la nit de dilluns 29 persones.