mor xebo gorila zoo barcelona
Foto: Javier Sánchez

Un dels habitants més longeus del Zoo de Barcelona, el goril·la Xebo, ha perdut la vida aquest diumenge a la nit. Segons un comunicat del mateix zoo, l’animal, de 39 anys, havia passat per “un procés de debilitació que no s’ha pogut revertir malgrat l’atenció prestada per part de l’equip de veterinaris i cuidadors”. Es tracta d’un goril·la de plana occidental, una espècie en perill crític d’extinció, i l’edat a la qual havia arribat en Xebo està per sobre de l’esperança màxima de vida d’aquests animals en el seu hàbitat natural.

L’últim animal emblemàtic del Zoo de Barcelona que va morir va ser el rinoceront Pedro, l’octubre de l’any passat.

Més de 27 anys al Zoo de Barcelona

El goril·la va néixer al Zoo de Rotterdam l’any 1985 i va arribar al de Barcelona el 1996. Des d’aleshores, ha conviscut amb altres goril·les femelles, els seus fills i filles i també una neta. Els qui el coneixien, el defineixen com a un animal acollidor i protector del grup de goril·les. Li agradava jugar i, segons el Zoo, interaccionava molt amb els cuidadors. Expliquen que els va integrar com a part del grup i que, gràcies a aquesta conciliació, s’ha pogut conèixer millor els goril·les i situar el Zoo de Barcelona com a referent en la cura i el benestar d’aquests animals. 

Una espècie en perill crític d’extinció

En Xebo era un goril·la de plana occidental (“Gorilla gorilla gorilla”), una de les quatre subespècies que habiten a l’Àfrica central occidental. Es tracta d’una espècie en perill crític d’extinció, segons la Llista Vermella de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN). De fet, el goril·la formava part d’un programa de conservació ex situ, amb un total de 462 individus, repartits en 69 institucions d’arreu d’Europa, com és el Zoo de Barcelona.

La plataforma Zoo XXI lamenta “la trista vida de Xebo”

Des de la plataforma Zoo XXI, contrària al model de Zoo de Barcelona, han emès un comunicat en que lamenten “la trista vida de Xebo”. Afirmen que “va estar marcada per la por al dolor de les descàrregues de pastors elèctrics” de les instal·lacions. Denuncien també “manca de benestar” dels goril·les que viuen al Zoo i afirmen que els animals tenen comportaments estereotipats, com per exemple donar voltes sobre ells mateixos, arrancar-se pèls a si mateixos o tocar-se repetidament ulls i nas.

Des del Zoo, però, neguen aquestes acusacions i assenyalen que els pastors elèctrics son un element de seguretat per als treballadors de les instal·lacions i també per als animals. Recorden que l’espècie del Xebo, està en perill d’extinció i que per això, el Zoo forma part del programa de conservació ex situ.