visitants zoo barcelona

El Zoo de Barcelona tanca el 2023 amb rècord de visitants. Un total de 818.288 persones han visitat el parc els darrers 12 mesos, la xifra més elevada dels últims sis anys. Els registres suposen un creixement del 10 % respecte al nombre de persones que van passar pel Zoo l’any 2022 i supera amb escreix les 710.000 visites que es van produir l’any 2019, abans de la pandèmia. Aquesta evolució positiva consolida a l’alça el creixement de públic assolit arran del desplegament del nou model de zoo.

La resposta pel públic familiar segueix sent positiva. El 2023 s’ha tancat amb 23.367 famílies i 78.016 membres totals al Zoo Club. Són xifres que estabilitzen el creixement produït des de l’any 2021 i que, en el cas del nombre total de socis, se situen un 60 % per sobre de les dades anteriors a la pandèmia.

Per a la primera tinenta d’alcaldia i presidenta de la Fundació Barcelona Zoo, Laia Bonet, “el Zoo ha viscut un 2023 molt positiu tant pel que fa a projectes com a visitants. El creixement que està experimentant el parc en els últims anys és fruit de la intensa tasca de fidelització i de reforçament dels lligams amb la ciutadania que s’està fent, que es visualitza en la gran acceptació que tenen les activitats, dirigides especialment al públic familiar”.

Espais nous i consolidació dels ja existents

Una de les darreres propostes del parc és l’Espai Invertebrats, inaugurat l’estiu del 2022 i que l’any passat va atreure més de 200.000 visitants. També es consolida el Passaport de Natura, creat l’estiu del 2022 per fomentar el coneixement de la biodiversitat del planeta entre els infants membres del Zoo Club. En total, durant el 2023, n’han gaudit 6.761 persones.

Noves activitats, com l’espectacle teatralitzat ‘Els follets del Zoo’, també han estat un èxit de públic. En total, les activitats obertes i gratuïtes que el Zoo ha programat durant tot l’any han tingut 31.300 participants.

espectacle zoo barcelona

Creixen les activitats per al públic infantil i els centres educatius

Un any més, l’Escola del Zoo també ha crescut. Les xifres d’assistència a les activitats organitzades per al públic infantil i els centres educatius s’han incrementat un 3 %. En total, 19.000 infants han participat en experiències com els casals del Zoo, les visites i tallers escolars i els aniversaris. S’inclouen en aquesta xifra els 632 adolescents que van participar en la segona jornada STEAM Zoo, un projecte organitzat conjuntament per BSM i la Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech i adreçada a estudiants de 1r i 2n d’ESO per promoure les vocacions científiques.

El parc ha estrenat una oferta educativa adreçada a escoles i instituts. La programació, engegada aquest curs 2023-2024, inclou set activitats participatives i experiencials que busquen, sobretot, afavorir la reconnexió de l’alumnat amb la natura i influir en els seus hàbits.

Aposta per la recerca i la conservació

Durant el 2023, el parc ha col·laborat en una trentena de projectes de conservació d’exemplars i hàbitats en perill, gràcies a la seva participació en diferents projectes com el Programa d’espècies en perill de l’Associació Europea de Zoos i Aquaris (EAZA). A més, la Fundació Barcelona Zoo ha atorgat vuit beques a joves investigadors per desenvolupar projectes centrats, principalment, en l’estudi de la fauna i dels ecosistemes autòctons de la Mediterrània. En total s’hi destinaran 71.219 euros.

En aquest àmbit de la conservació, cal destacar el naixement, per primera vegada al Zoo de Barcelona, de dues cries de guacamai gorjablau (“Ara glaucogularis”), una espècie natural del nord de Bolívia i en perill crític d’extinció, segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN); i d’un voltor comú (“Gyps fulvus”), una au de la nostra fauna també en perill i a la qual el Zoo de Barcelona dedica esforços des de fa molts anys.