Tos, mal de cap, malestar, diarrea, ganes de vomitar… Són alguns dels símptomes dels refredats. I de la grip. I també del coronavirus. Molts persones, cansades per tot un any de pandèmia, endarrereixen la visita al metge pensant que les molèsties que tenen són de malalties comunes, com la grip o el refredat.
Segons la metgessa de família Ethel Sequeira, esperar per si passen els símptomes abans d’anar al CAP és un error en temps de pandèmia. De fet, alerta: “El refredat comú no existeix fins que has descartat la covid”. El pediatre Quique Bassat també ha notat un relaxament de la societat, que no es pren tan seriosament els símptomes inicials. “Abans estàvem tots paranoics amb el primer esternut o tos”, ha dit.
Per això, els professionals sanitaris demanen un esforç a la població perquè no obviï el malestar i es posi en contacte amb l’atenció primària per fer-se una PCR o un test d’antígens per descartar la covid-19. De fet, Sequeira reconeix que ni tan sols els metges no poden diferenciar un malaltia de l’altra per la simptomatologia. “Clínicament, no som capaços de saber si serà covid o no. El consell és: ‘Sempre que tinguis símptomes, vine'”, recomana.
El motiu principal d’això és que durant els primers dies d’infecció (quan apareixen aquests símptomes que es confonen amb els de la grip i els refredats) és quan el coronavirus és més contagiós. Per tant, si se segueix fent vida normal en aquest període esperant que remetin les molèsties és molt possible que es contribueixi a la transmissió de la malaltia.
Les noves variants no hi ajuden
La variant britànica i altres mutacions del coronavirus no ajuden en la frenada de la transmissió. Són més contagioses i suposen un repte nou. Si sumem aquesta capacitat de contagi incrementada amb l’endarreriment de la detecció pel relaxament de la població, el resultat és més contagi. Es dona més temps al virus a escampar-se i infectar més persones.
En aquest sentit, la metgessa de família assegura que no detecten tants casos individuals però sí que hi ha un increment de positius dins del mateix grup bombolla. “Estem fent diagnòstics familiars, tots els membres tenen els mateixos símptomes, o a les escoles, on abans hi havia un o dos casos, ara n’hi ha tres o quatre, no són gaires, però són més casos agregats“, diu Ethel Sequeira.
Sense refredat ni grip
Precisament, aquest darrer any s’han reduït dràsticament malalties com la grip. Una de les explicacions és que la campanyana de vacunació contra aquesta infecció ha estat més intensa que altres anys, per evitar saturar encara més els serveis de salut. Una altra explicació que ha evitat també el refredat són les mateixes mesures amb què ens protegim del coronavirus. La mascareta, el gel hidroalcohòlic i la distància social han evitat contagis d’altres virus coneguts.