Fa poc més d’un any l’oratori del carrer del Japó, a Nou Barris, va iniciar l’activitat. Al principi, la comunitat islàmica va haver de retardar-ne l’obertura per les queixes i els actes vandàlics d’alguns detractors. Tot i això, amb el suport d’una bona part del veïnat i les entitats, la mesquita es va poder inaugurar l’abril de l’any passat. Gairebé un any després, la situació s’ha reconduit: ja no s’escolta el soroll de les cassolades contràries a l’oratori i no cal protecció dels mossos a l’entrada i la sortida de les oracions. Només resten algunes pancartes de protesta en alguns balcons, la resta s’han retirat.

Un any treballant per la convivència

La comunitat islàmica i les entitats del barri de la Prosperitat afirmen que han aconseguit millorar la convivència. “Molts veïns han vingut a l’oratori a demanar perdó, perquè no sabien com seria, però avui ja saben com funciona i, fins i tot ens feliciten”, afirma satisfet Abdel Elblout, president de la Comunitat Islàmica Nou Barris. L’oratori té les portes obertes a tots els veïns i entitats que el vulguin visitar per saber què s’hi fa. De fet, al llarg d’aquest any s’hi han organitzat moltes visites.

La comunitat islàmica vigila també amb molta cura les possibles molèsties que es puguin generar. Aquest era el principal argument dels detractors de la mesquita, que argumentaven que el centre causaria problemes de soroll i massificació en un carrer petit com el del Japó. “Les nostres oracions només són de quatre o cinc minuts de durada, són molt silencioses i després marxem cap a casa”, explica Abdel Elblout, “els divendres, que és el dia amb més gent, ens organitzem per no quedar-nos fora al carrer i no molestar els veïns”.

Classes d’àrab, català i castellà

A banda de les oracions, el centre també acull classes d’àrab. “Fem activitats per a nens i dones i, si ve algú, no mirem si és xinès, català o espanyol. Qualsevol persona pot dur els nens aquí a aprendre àrab. Nosaltres estem encantats”, comenta Elblout. A més, el grup de dones que es reuneix cada dimarts i dimecres estudien català i castellà, i comparteixen experiències amb la resta de veïns del barri. Enguany la comunitat islàmica de Nou Barris participa també en el Festival de Sopes del Món Mundial i en el Festival del Te. Dues iniciatives que treballen el tema de la convivència i la multiculturalitat.

Persiana nova per a una etapa nova

En aquest primer any, la mesquita del carrer del Japó també ha fet millores. S’ha instal·lat una nova catifa ignífuga per evitar incendis i sobretot s’han canviat les persianes del centre. Les anteriors van ser la diana dels actes vandàlics d’alguns detractors. “Estaven molt malmeses del passat. Però el passat ja ha passat. Ara estem contents perquè són noves”, afirma Abdel Elblout. I explica que “tot el que instal·len ho fem tenint en compte la seguretat i la legalitat, els veïns poden estar tranquils”, “volem que aquest sigui un lloc de pau on la gent pugui entrar i sentir-se feliç”.