Si el 2021 una dotzena d’ous costava 1,75 €, ara ja val 40 cèntims més. La inflació i l’augment del preu del menjar tensa les entitats de barri de Barcelona bolcades a donar ajut alimentari a famílies sense recursos. La llista d’usuaris que necessiten un cop de mà és cada vegada més llarga però els recursos s’han reduït: en ocasions, les cistelles que entreguen contenen menys productes.

A l‘ONG el Gra de Blat, a Sants, en total atenen fins a 2.000 persones derivades dels Serveis Socials del districte. Entre la tasques que realitzen, ofereixen aliments i menjar cuinat per combatre l’exclusió social al barri. Des que tot s’ha encarit, la feina se’ls ha complicat força: van justos de productes per donar i la llista de famílies que esperen omplir el carretó va creixent.

Abans menjàvem pa cada dia. Ara en compro i congelo la barra en tres trossos, per tres dies”
Ángeles Cáncer, usuària Gra de Blat

“La gent està més necessitada […] Fan el que sigui per recollir els àpats“, diu Sarepta Novio, coordinadora de Gra de Blat. La usuària Ángeles Cáncer, a banda de l’ajuda de l’entitat, ha de fer mans i mànigues per tenir un plat a taula des que la cistella del supermercat ha pujat de preu. “Abans menjàvem pa cada dia. Ara en compro i congelo la barra en tres trossos, per tres dies diferents“, relata.

Maria Teresa Rodríguez recull aliments a l’ONG De Veí a Veí

Els qui piquen a la porta de l’ONG de Sant Antoni De Veí a Veí també estan al límit. A l’elevat cost de l’energia i l’habitatge, cal sumar-hi l’ensurt del tiquet de caixa. “Només amb la compra de coses simples, de seguida marxen els diners”, lamenta Antonio Ruiz, beneficiari de l’entitat. Ho comparteix Maria Teresa Rodríguez: “Si abans feies la compra amb 100 euros, ara segur que ja en són 150“.

Critiquen retallades en la subvenció de l’Ajuntament

L’ajut dels voluntaris és per a ells un respir però rere el taulell, hi ha problemes. El nombre de famílies creix, reben menys menjar del Banc dels Aliments i l’Ajuntament ha retallat la subvenció. “Ens dona 4.000 euros l’any. Abastir-los a tots és inviable”, critica la copresidenta Gemma Rodríguez. Demanen més recursos i, mentrestant, recapten aliment dels comerços del barri, les escoles i el veïnat.