Els veïns del Raval denuncien que el “mercat de la misèria” que fins fa poc estava ubicat a la ronda de Sant Antoni s’ha traslladat a la plaça del Dubte. Els venedors de productes usats i trets de la ferralla i les escombraries també ocupen ara carrers adjacents més amagats, com el de Príncep de Viana o els de la Cendra i Requesens. La nova activitat, segons els veïns, ja ha generat problemes de soroll, incivisme i brutícia acumulada als contenidors propers.

mercat misèria Raval plaça Dubte

Trasllat de l’activitat per la presència policial a Sant Antoni

Diverses veïnes van denunciar la situació a l’últim consell de barri del Raval del 2 de juny, en què van explicar que a les tardes la presència de grups de fins a 80 venedors causa molèsties als veïns per accedir als comerços i els domicilis de la plaça del Dubte. Asseguren, a més, que s’han produït enfrontaments verbals amb els venedors, que s’han arribat a mostrar “agressius”. És per això que demanen una “intervenció policial immediata, després de cinc mesos d’ocupació de la plaça”.

La queixa es va fer sentir també a l’Audiència Pública de Ciutat Vella del 16 de juny, on una veïna va apuntar que la plaça de Dubte també s’havia convertit en un punt de venda de droga i va qualificar la situació “d’insostenible”. Per tot plegat demana que s’intervingui policialment, com ja s’ha fet a la ronda de Sant Antoni.

Fonts veïnals han explicat a betevé que creuen que ha estat la presència policial permanent a Sant Antoni la que ha desplaçat aquesta activitat als carrers propers més amagats del Raval. I és per això que demanen ampliar el desplegament d’agents al Raval per dissuadir els venedors i que no s’instal·lin en aquests punts.

brutícia mercat misèria raval Plaça Dubte

L’Ajuntament defensa una actuació conjunta social i policial

Des del districte s’explica que en aquests espais s’ha fet una intervenció doble, policial i social. D’una banda amb presència d’agents de paisà de la Guàrdia Urbana i també de Serveis Socials. El regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, ha afirmat a betevé que no s’ha detectat material robat ni tràfic de drogues, sinó persones que “estan en risc d’exclusió social i que necessiten un mínim guany econòmic”, motiu pel qual se les ha avaluat des de Serveis Socials. Rabassa ha afegit que coneix “les molèsties” que genera aquesta activitat i assegura que en els últims dies s’ha intensificat aquesta doble actuació “social i policial” perquè són conscients que “els veïns fa massa temps que pateixen aquesta situació”.

Entrevista a la Plataforma d’Afectats per la Llosa de Sant Antoni sobre el “mercat de la misèria”