Barcelona ja té un nou Institut dels Aliments, que començarà a funcionar el curs 2021-2022 al recinte de Mercabarna. Gràcies a la seva ubicació, el nou centre permetrà establir sinergies amb les 600 empreses que formen part del polígon alimentari. Tindrà, a més, una mirada especial cap a les noves tendències del sector alimentari i l’alimentació sostenible, i aprofitar que aquest és un sector en creixement i que necessita personal.
Mercabarna cedeix els espais
L’institut nou comptarà amb 27 docents i 375 alumnes de formació professional. De moment, concentrarà els cicles que actualment s’imparteixen en altres centres, tres cicles formatius de grau mitjà i un de grau superior. Més endavant també s’integrarà el Centre de Formació Ocupacional de Mercabarna, amb 225 alumnes.
L’institut s’ubicarà en dos espais que cedeix Mercabarna i que es condicionaran. Un és el Food Trade Centre, de 372 m2, on s’ubica l’aula de fresc. L’altre, són les aules teòrico-pràctiques de l’actual Centre de Formació Ocupacional, amb 300 m2, i que disposarà d’una sala de tast, una planta d’elaboració, un laboratori i un magatzem. En total, 200.000 euros que finança el Departament d’Educació.
Estudis i empreses, en un mateix recinte
La ubicació de l’institut a Mercabarna ofereix moltes oportunitats d’establir sinergies amb les 600 empreses d’aquest polígon alimentari, el principal mercat majorista del sud d’Europa. Per exemple, la possibilitat de signar convenis de formació o de fomentar projectes de recerca. També d’establir vincles amb les empreses i productors del Biomarket, el primer supermercat majorista d’aliments ecològics d’Europa, inaugurat recentment.
El centre nou vol aprofitar que la indústria alimentària està en alça i és un dels principals motors econòmics del país, com s’ha demostrat durant la pandèmia. A més, la seva estrena coincideix amb el fet que aquest 2021 Barcelona és la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible.