Des de fa uns mesos que acampen i passen la nit al carrer, a tocar de la parròquia de Santa Anna. Els voluntaris de l’hospital de campanya instal·lat dins l’església atenen ara un grup de joves estrangers que han viatjat sols a Barcelona, la majoria marroquins i molts, menors d’edat, que no tenen llar. Segons un dels responsables, Xavier Morlans, durant el dia els abasteixen d’aigua i un educador de carrer els distreu una estona. No són sempre el mateix grup, sinó que es van rellevant constantment; n’hi ha pocs de fixos i això dificulta que es creïn vincles.
Morlans apel·la a la responsabilitat de les administracions davant d’una “situació d’emergència”. Alerta també que la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) està “desbordada” i que hi ha diversos nois dormint al ras als districtes de l’Eixample i de Ciutat Vella. Explica que el grup que ajuda l’hospital de campanya al carrer ─a l’interior de la parròquia els menors, sols, no hi poden accedir─ és, en ocasions, conflictiu. Relata que es barallen entre ells i que més d’una vegada han acudit als Mossos d’Esquadra, amb qui estan en contacte permanent.
Santa Anna pren mesures davant de baralles i conflictes
Precisament Viqui Molins, també responsable de l’hospital de campanya, lamenta que la tensió que sovint s’hi viu espanta alguns dels usuaris habituals, és a dir, persones sense llar o en situació de vulnerabilitat que hi van a menjar i a refugiar-se. De fet, afirma que han avançat el tancament de portes: ara tenen obert fins les 14 h. Molins insisteix que “tot menor ha de ser acollit” i insta la DGAIA a posar-hi remei.
D’altra banda, critica que Barcelona no doni alternatives als joves i que en més d’un cas “es vegin abocats al carrer”. A banda d’ajudar-los a la porta de l’església de Santa Anna, membres de l’associació de Dones Marroquines a Catalunya hi van els dimecres a la tarda per conversar amb ells, ja que els és més fàcil comunicar-s’hi perquè comparteixen idioma.
18 anys recent complerts i al carrer
Entre els nois que passen la nit pels voltants de la parròquia, n’hi ha que ja són majors d’edat i que han passat per diversos centres de protecció de la Generalitat. És el cas del Mohkhmo i el Zakaria, tots dos del Marroc i amb 18 anys recent fets. Han estat a un centre, però no els ha anat bé: l’un fa quatre mesos que dorm al carrer i l’altre, poc més d’un parell. Ara es refugien als voltants de Santa Anna durant unes hores perquè, diuen, en complir la majoria d’edat l’Administració ha deixat d’ajudar-los. Tant un com l’altre demanen una feina i un sostre per refer el seu futur.
La DGAIA xifra en 1.060 els menors arribats a Catalunya el 2019
Fonts de la DGAIA han explicat a betevé que són conscients de la problemàtica i reconeixen que bona part dels menors s’han escapolit d’algun centre d’emergència o de primera acollida. Asseguren que treballen amb els educadors de carrer de l’Ajuntament amb l’objectiu de persuadir-los perquè tornin a entrar al sistema de protecció. Aquest 2019 ja han arribat 1.060 joves, i la Generalitat n’atén actualment 4.183.