Els veïns del Raval tornen a estar en màxima alerta. Després de la macrooperació policial contra el narcotràfic -en què es van detenir almenys 50 persones-, reconeixen que el barri ha millorat “moltíssim” però, coincidint amb l’estiu, asseguren que han tornat a detectar la presència de “màfies”, diuen, que es dediquen a ocupar immobles buits per vendre-hi droga.

L’últim intent va ser el darrer diumenge de juny. Una família havia acabat de firmar el contracte de lloguer d’un pis del carrer de Picalquers, 3 bis, i aquella mateixa nit hi van entrar quatre persones que, segons el pare de la família, el Kawser Hamid, van rebentar-ne els panys, van arrencar els comptadors i van quedar-s’hi a dins.

Els veïns de la finca van tardar molt poc a alertar les entitats del barri, que, via WhatsApp, van convocar-se davant l’edifici per fer força i van avisar els Mossos d’Esquadra i el propietari. Els inquilins asseguraven haver pagat 3.000 euros de lloguer, cosa que el propietari del pis va negar i amb la mediació dels mossos i la força dels veïns, van aconseguir fer-ne fora els suposats ocupants.

Així, la família Hamid ha pogut recuperar el pis. El Kawser hi ha dormit cada nit fins que han fet el trasllat definitiu per evitar que hi tornin a entrar. Tot i això, alerta que almenys ho han intentat una segona vegada, ja que va trobar el marc de la porta esbotzat.

“No podem estar així”

Des de l’Associació de Veïns de l’illa dels carrers d’en Roig, Picalquers i Robador, el tresorer, Miquel Nueva, remarca que “aquest és el plat de cada dia” al Raval. Nueva té clar qui són els suposats ocupants dels immobles: narcotraficants, segons ell, que passen el dia passejant pel barri per localitzar pisos buits. Un cop trobats, els fan una marca a la paret i n’encarreguen l’ocupació a “consumidors” de droga perquè, segons Nueva, “no tenen res a perdre” si els detenen. A més, diu, actuen amb total impunitat i molt a prop dels patrullatges de la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra.

Ángel Cordero, d’Acció Raval, insisteix que la problemàtica dels narcopisos, lluny de solucionar-se, s’està desplaçant a altres barris, com a Sant Antoni. Per això, demana a les administracions solucions estructurals per erradicar-ho del tot. Considera que la base de tot plegat és “l’especulació dels habitatges buits” i demana que s’actuï amb la llei contra els propietaris d’aquests immobles perquè “no podem estar així”.

Fonts dels Mossos d’Esquadra admeten que darrerament han rebut algun requeriments per intents d’ocupació al Raval. Tots, diuen, es tractava de temptatives que han evitat i han aconseguit fer fora els suposats ocupants. Per la policia, ara el principal objectiu és evitar que es tornin a entrar il·legalment als pisos i locals que van clausurar en la macrooperació d’aquest mes de juny i que estan precintats per un jutge.