La problemàtica no és nova, però ara s’ha accentuat al Raval. Una quinzena de menors addictes a la cola malviuen als Jardins de Sant Pau del Camp, entremig de dues comissaries, una dels Mossos d’Esquadra i l’altra, de la Guàrdia Civil.

betevé hi ha pogut parlar: els nois han fet del carrer casa seva, ja que hi passen dia i nit. La majoria provenen del Marroc i alguns tenen menys de 15 anys. Expliquen que fa aproximadament un any que són a Espanya, després de deixar la seva família per emprendre sols un llarg periple migratori.

Bona part d’ells ja han estat en un centre fora de Barcelona, però s’han escapolit. Lamenten que no els agrada ser lluny de la ciutat i, per això, han acabat al carrer. Reconeixen que es droguen i que en més d’una ocasió roben per sobreviure. Demanen atenció per complir amb el seu objectiu: formar-se o trobar una feina.

Els veïns, cansats de baralles i robatoris

Segons els veïns de la zona, les baralles entre ells i els robatoris sobretot a turistes són cada cop més freqüents. Afirmen que els menors hi són des del juliol i que s’instal·len als Jardins de Sant Pau del Camp des del migdia. Denuncien inseguretat i reclamen a les administracions que els donin una alternativa de futur perquè així, expliquen, marxin del carrer. El cert és que, fins i tot, alguns veïns s’han plantejat mudar-se a un altre barri.

L’Ajuntament apel·la a la responsabilitat de la Generalitat

Des de l’Ajuntament afirmen que han notat un augment d’aquests joves durant l’estiu, però reconeixen la dificultat d’atendre’ls perquè es van movent per la ciutat contínuament. Recalca que ja hi posa mitjans amb educadors de carrer i als centres i que, en el cas dels Jardins de Sant Pau del Camp, diàriament s’hi acosten professionals.

La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, ha apel·lat a la responsabilitat de la Generalitat: “Si la DGAIA en fos la mare, ja li haurien tret la custòdia”. El consistori assenyala que ha avisat els serveis de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) i els Mossos d’Esquadra en diverses ocasions. De fet, la setmana passada els van presentar un informe sobre la situació.