Mural Roc BlackBlock menjador social

El nou menjador solidari Gregal, al barri del Besòs i el Maresme, es posarà en marxa a mitjans de novembre. L’equipament, situat a la cruïlla entre la rambla de Prim i el carrer de Ferrer Bassa, pren el relleu al local que gestionava la cooperativa Gregal, a la rambla de Prim, 22, des d’on s’han repartit milers d’àpats als veïns que ho han necessitat, per exemple, durant la pandèmia.

La iniciativa, que forma part del Pla de barris, tindrà un enfocament diferent al d’altres menjador socials. En aquest sentit, la cuina menjador serà el més oberta possible, i l’equipament ampliarà els seus usos perquè esdevingui multifuncional. S’hi vol promoure un espai de relació entre els veïns i un nou punt de treball comunitari i cooperatiu. De fet, des del col·lectiu Gregal l’encaminen com a punt de creixement del moviment cooperatiu a Barcelona. Un cop en funcionament, explica el cap de projectes del Pla de barris, Miquel Izquierdo, es preveu que es puguin generar accions d’orientació per a usuaris del menjador.

Un punt de suport per a tothom que ho necessiti

El menjador solidari vol ajudar el màxim a tothom qui ho necessiti. Per això, estarà disponible també per a persones que estan fora del circuits habituals de Serveis Socials, i que a partir d’aquí podran accedir-hi. Inclou persones que necessitin ajuda durant un període de temps i d’altres que necessiten una ajuda puntual. A més, en l’àmbit cooperatiu pot generar projectes nous que dinamitzin el barri.

Un mural de Roc BlackRock a la façana del menjador

L’artista Roc BlackBlock és l’autor d’un mural que vesteix la façana de l’edifici que acollirà el nou menjador.

El mural defensa l’autogestió, el feminisme, l’antifeixisme i el suport mutu
Roc BlackBlock

El disseny plasma, d’una banda, els edificis característics de la zona, en tons negres i grisosos, i, de l’altra, l’actitud del barri i les lluites que han caracteritzat la seva gent. Aquest disseny, assegura l’artista, és fruit d’un procés de treball amb els veïns i veïnes per conèixer l’activitat de L’Ateneu Llibertari Gregal i el menjador social. La interacció amb ells també li ha permès recollir el tarannà i l’actitud de present i de futur dels qui hi viuen.