La meitat de les persones sense llar ateses a Barcelona fa menys de cinc anys que hi resideixen. Ho diu una recerca de l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB). En l’enquesta feta als ciutadans atesos als dispositius del Programa Municipal d’Atenció a les Persones Sense Llar de Barcelona, un 13,5 % ha afirmat que sempre ha viscut a la ciutat, un 29,5 % ve d’un altre municipi espanyol de fora de Catalunya i un 30 % respon que vivia fora de l’estat abans d’instal·lar-se a Barcelona.

Un 51 % de les dones enquestades no ha dormit mai al carrer

Una altra dada que es desprèn d’aquesta anàlisi és que el 26 % de les persones enquestades, malgrat estar ateses en serveis socials per a persones sense llar, no han dormit mai al carrer. En el cas específic de les dones, la proporció és més gran i arriba a un 51 %. Moltes han respost que viuen en pensions pagades pels serveis municipals, hostals o habitacions rellogades.

Només un 27,6 % de les persones enquestades eren en un habitatge propi —de lloguer o de propietat— abans de quedar-se sense llar. El 23,5 % vivien en pisos compartits i el 21,3 % en cases de familiars.

Augmenta el sensellarisme a Barcelona

La recerca estima que a l’àrea metropolitana de Barcelona hi ha un mínim de 1.493 persones sense sostre, 1.120 de les quals viuen al carrer. En el cas concret de la nostra ciutat, segons aquest estudi, hi ha 895 que dormen al ras, 200 més que l’any 2008. Per fer front a l’augment del sensellarisme, els recursos residencials han crescut un 136 % des del 2008. Per a l’investigador de l’IERMB, Albert Sales, “és preocupant que aquest augment de places no hagi aturat l’increment de persones que viuen al carrer” i avisa que cal “prevenció”.

Més d’un 40 % dels ingressos al pagament del lloguer

La investigació de l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona també analitza el risc de desnonament. Una de les conclusions és que al voltant del 40 % de les llars destinen més d’un 40 % dels ingressos al pagament del lloguer. Precisament, l’impagament d’aquestes quotes o de les hipoteques són la causa del 77 % dels desnonaments.