La nit del 15 de juny Arrels Fundació va recórrer els carrers de Barcelona per conèixer la situació de les persones que dormen al ras. Van identificar que hi ha, com a mínim, 1.231 persones que viuen actualment al carrer a la ciutat i una primera anàlisi de les dades mostra que la mitjana de temps que fa que viuen al carrer és superior als quatre anys. Abans de l’arribada de la pandèmia, aquests temps era inferior: l’any 2018 era de tres anys i tres mesos. Les dades també mostren que en l’actualitat un 40 % de les persones que viuen al ras fa més de dos anys que estan en aquesta situació.

comparativa temps estada al carrer

Perfil de les persones sense llar a Barcelona

De les entrevistes fetes per Arrels aquest mes de juny es desprèn que nou de cada 10 persones sense llar són homes, de mitjana tenen 44 anys i procedeixen de fins a 52 països diferents, un 28 % de l’estat espanyol, un 26 % nascudes a països comunitaris i un 43 %, a països extracomunitaris. La cronificació és especialment greu entre les persones nascudes a l’estat espanyol i l’Europa comunitària.

Arrels Fundació ha detectat també que no es recupera la situació prèvia a la pandèmia, tot i que el temps d’estada al carrer s’ha reduït notablement des del 2020. Segons Ferran Busquets, director d’Arrels, “com més temps es triga a oferir una alternativa a una persona que viu al carrer, més es deteriora la seva situació i més difícil és que se’n pugui sortir. Ens preocupa que, de mitjana, faci més de quatre anys que les persones viuen al carrer a Barcelona, perquè significa que, en tot aquest temps, no s’hi ha sabut trobar una solució”.