soledat gent gran

Per primera vegada en la història, Barcelona ha registrat el seu màxim històric de persones centenàries. Segons el Padró municipal d’habitants, l’1 de gener del 2022 n’hi havia 931 en aquest segment d’edat, de les quals el 83 % eren dones. D’aquesta manera es revela que s’ha reprès la tendència ascendent d’aquest grup d’edat, tot i l’augment de la mortalitat associada a la pandèmia durant el 2020.

Els barris que concentren més persones centenàries en termes absoluts són Sant Gervasi – Galvany, l’Antiga Esquerra de l’Eixample, la Dreta de l’Eixample i la Nova Esquerra de l’Eixample.

Població centenària per barris, a 1 de gener del 2022

Un 32,6 % més que fa sis anys

Un cop passada l’etapa d’alta mortalitat sobre aquest col·lectiu i esteses les mesures de prevenció del contagi com la vacunació massiva, les persones que depassen els 100 anys continuen augmentant a la ciutat i ja en són un 32,6 % més que fa sis anys.

Població centenària a Barcelona (2016-2022)

L’expansió d’aquest col·lectiu correspon a diversos factors individuals de longevitat (amb un elevat component hereditari o genètic), així com factors ambientals, socioeconòmics i d’accés a la salut. L’augment del nombre de persones centenàries no és una tendència singular de Barcelona. Com a molts altres indrets d’Espanya i Europa, el segment d’edat que augmenta més en volum i en termes relatius és el de les persones de 85 i més anys.

Multiplicat per 20 en les darreres dècades

A Espanya, el nombre de centenaris s’ha multiplicat per 20 en les darreres quatre dècades. Aquests trets generals emmarquen la tendència cap a l’envelliment de la població amb una esperança de vida en zona de màxims històrics i una notable reducció dels naixements.