Els primers pronòstics apuntaven que el confinament implicaria un increment de la natalitat però, nou mesos més tard, la xifra de parts ha començat a caure. “Al principi de la pandèmia, pensàvem que el fet que la gent estigués confinada a casa facilitaria que hi hagués més naixements, però veiem que no ha estat així”, comenta Anna Suy, cap d’Obstetrícia de l’Hospital Vall d’Hebron. “En tot cas, s’han quedat igual o han disminuït una mica“.

Un 10 % menys de parts al Sant Pau

A l’Hospital de Sant Pau, la davallada ha estat més pronunciada. “Hi ha hagut una davallada d’un 10 % en total dels parts d’aquest any“, explica Elisa Llurba, directora del Servei d’Obstetrícia i Ginecologia de l’Hospital de Sant Pau. “Pensem que en bona part s’explica per l’efecte de la pandèmia. I nosaltres també tenim la teoria que també hi suma el fet que es paressin durant aquells mesos totes les tècniques de reproducció assistida.”

Embarassats per sorpresa

Tot i les xifres, trobem moltes famílies que es van quedar embarassades l’any passat durant els dos mesos i mig de confinament. Algunes, abans del que tenien previst. És el cas de la Lorena i l’Alberto. “Vam pensar que si ens posàvem a buscar en aquell moment ja per a quan aconseguíssim tenir el nadó la pandèmia ja hauria acabat“, explica Lorena Ramos. “Vam començar a buscar a l’abril i per sorpresa, a la primera, ens vam quedar embarassats”.

Altres famílies, simplement, van “deixar fluir la vida”. “Va ser la passió del confinament”, expliquen entre riures Mario García i Mònica Dosouto. Ella estava molt amoïnada, pel tema del seguiment de l’embaràs durant la pandèmia. En canvi, ell assegura que estava més tranquil perquè sap que “els nens havien de seguir naixent, per molt confinament i pandèmia que hi hagués”.

Un dels nadons nascuts el gener del 2021

Bessonada sense esperar-s’ho

En el cas de la Raquel i el Marc la sorpresa va ser per partida doble. “No els buscàvem, i vam descobrir que jo estava embarassada i eren bessons!“, recorda Raquel Jorge. “El Marc gairebé es desmaia, i ho vam haver d’assimilar. Em van dir: ‘Si en dubtàveu, ara en dubtareu més perquè en venen dos de cop'”.

Després de tres mesos d’incertesa, van decidir tirar endavant, tot i que la parella no tenia garantida una estabilitat econòmica. “Al començament de l’estat d’alarma em van fer un ERTO, però després em vaig poder incorporar a la feina, explica Marc Santiburcio. “Teníem molta por per si tornava un altre ERTO”.

Precisament, segons auguren els experts la inestabilitat econòmica de moltes famílies farà que la tendència a la davallada de parts en els propers mesos es mantingui.