Una fotografia aèria feta l’any 1965 ha servit de model per fer la maqueta que, des de divendres 27 de maig, completa el conjunt d’elements de memòria històrica de l’antiga Can Girona. La peça permet la interpretació de tot el conjunt històric i la ubicació dels diferents espais patrimonials de l’antiga fàbrica.

És obra del maquetista Adrià Maynés i ha estat dissenyada per l’arquitecte Antoni Vilanova, autor també de la restauració dels edificis d’aquest entorn. S’ha instal·lat sobre un faristol elevat i reprodueix tot l’àmbit delimitat pels carrers actuals dels Ferrers, Llull, Josep Pla i Garcia Fària, incloent-hi les antigues vies ferroviàries i la línia de la costa.

Segons l’Antoni Vilanova, l’arquitecte impulsor del projecte, el que volen remarcar és la gran transformació urbanística que s’ha produït en aquest tram del Besòs. Que no es perdi la consciència del que representa en aquest cas, tant el patrimoni arquitectònic, com la memòria històrica i social del que va significar aquesta empresa. “És la culturització de l’espai públic, és a dir, no és únicament una plaça, sinó que al mateix temps hi ha elements que han de portar el record del que va ser aquesta plaça”.

A la maqueta destaquen els elements que permeten explicar històricament el conjunt: els blocs d’habitatges dels treballadors de la Macosa, la xemeneia de formigó, el conjunt de la Torre de les Aigües del Besòs i la Casa de Vàlvules, els gasòmetres, el conjunt de Palo Alto amb la seva xemeneia, i l’estació del Poblenou. La maqueta és tàctil i incorpora elements en braille a les peces referents i a la llegenda, per tal de facilitar la interpretació a les persones amb discapacitat visual.

L’Espai Cultural Macosa, nucli de la memòria històrica i fabril

La recuperació de tot aquest entorn, a on antigament hi havia hagut la fàbrica de trens Macosa-Alsthom, es va començar a gestar a finals dels anys 90, a partir del moment en què l’Ajuntament de Barcelona va adquirir la propietat de les dues edificacions que formen el conjunt històric: la Torre de les Aigües del Besòs i la Casa de les Vàlvules.

L’any 1998 es va materialitzar el projecte d’urbanització de l’entorn urbà amb la creació de la plaça de Ramon Calsina. A partir del 2007 es va iniciar el procés de rehabilitació dels edificis que formen el conjunt, un procés que va acabar l’any 2019 amb el condicionament de la Casa de les Vàlvules com a seu de l’Arxiu Històric del Poblenou. Una rehabilitació que ha estat mereixedora del Premi Europa Nostra del 2021.

Comparteix a: