La Xarxa de Dones Cosidores i un grup d’estudiants de l’Institut Esteve Terrades de Cornellà s’han unit per tirar endavant la idea de crear un model hijab esportiu, que permeti a les dones musulmanes a fer esport de forma còmoda i, d’aquesta manera, en fomenti la vida activa.

És un producte que ja existeix al mercat, a través de grans marques, però que ronda els 30 euros. En canvi, els hijabs esportius cosits al taller de les Dones Cosidores es paguen a cinc euros. La seva particularitat és que s’adapta, no es mou, és transpirable i fàcil de rentar.

Quan corres, el hijab es mou i és incòmode. El que hem creat és molt còmode, transpirable i s’adapta molt bé. Te’l poses i ja no te n’has de preocupar
Nassira Achibane, alumna de l’Institut Esteve Terradas de Cornellà
Fer esport sense sentir-se observades: les Drassanes permet fer exercici a dones del Raval sense homes

Un projecte escolar dut a la realitat

La idea va sorgir a l’Institut Esteve Terrades, en fer una pluja d’idees per a un exercici que consistia a crear una empresa. Una alumna, la Nassira Achibane, va proposar replicar els hijabs esportius que havia vist a les atletes dels Jocs Olímpics del Japó, l’estiu anterior. “Em va semblar molt interessant per fer esport còmodament, però els trobava una mica cars i només els pots comprar per internet. Quan ho vaig proposar, la idea va agradar”, afirma Achibane.

Van crear la marca Lynx per al projecte —dins el qual també inclouen una beguda isotònica i samarretes— i van contactar amb la Xarxa de Dones Cosidores de la Fundació Pare Manel per dur-ho a la pràctica. “Les vam triar perquè aportava un valor afegit, la tasca social i d’integració laboral. Vam portar al taller un hijab esportiu i els vam preguntar si podrien fer-ne de similars. En uns dies ens van dir que sí, que havia estat complicat trobar el teixit adequat però que podien dissenyar un patró i cosir-los”, explica Lluis del Castillo, el coordinador de projectes de l’institut.

Una primera partida de 42 hijabs esportius

“Els hem donat assessorament en el patronatge i hem fet la confecció dels hijabs esportius per tal que el projecte sortís endavant. A més, en el grup de Dones Cosidores hi ha dones musulmanes que també s’han volgut implicar”, indica Antonela Tossici, educadora de la Fundació Pare Manel.

Confecció d’un hijab esportiu al taller de la Xarxa de Dones Cosidores

La idea original era cosir 30 hijabs esportius, però finalment se n’han confeccionat 42. “Elles ara han tancat el curs però la idea és continuar amb el projecte”, afegeix Tossici. Els hijabs esportiu es poden encarregar i adquirir a través de l’Instagram de les Dones Cosidores i al seu taller, al carrer del Canigó, 137.