La plataforma Unitat contra el Feixisme i el Racisme (UCFR), formada per diverses organitzacions i entitats, ha convocat una manifestació aquest dissabte, 19 de març, amb motiu de la jornada de l’ONU contra el racisme i dins el marc de la crida internacional de World Against Racism and Fascism. Unes 500 persones han respost a la crida, a les 12 h al passeig de Gràcia, i han anat baixant fins arribar a la plaça de Catalunya.

Els convocants expliquen que fa temps que clamen contra el racisme i l’extrema dreta i que, amb l’esclat de la guerra a Ucraïna, “es fa més important que mai la protesta contra l’odi i per la convivència”. Ho justifiquen per l’elevat cost humà que està provocant aquest conflicte i per una nova arribada de persones refugiades en “un context d’enfortiment del racisme i de la xenofòbia per part de l’extrema dreta”.

També demanen que no hi hagi “refugiats de primera i de segona“. “Estem contentíssimes amb la resposta de la ciutadania amb les persones ucraïneses, però, mentre les acollim, continuen donant cops de porra a altres refugiades que han saltat una tanca o que moren al Mediterrani”, ha dit Iolanda Maurici, de la Unitat contra el Feixisme i el Racisme.

La manifestació també ha volgut donar suport a la ILP de Regularización Ya, que intenta fer que es regularitzi de manera extraordinària la situació de més de 600.000 persones en situació irregular administrativa a l’estat espanyol.

L’extrema dreta, en auge

La Unitat contra el Feixisme i el Racisme alerta que, en els darrers temps, s’està vivint un creixement del suport a proclames racistes i populistes a tot el món. També a casa nostra. Avisen que, “tal com està el món actual, amb la crisi econòmica, l’emergència climàtica i l’amenaça de guerra, qualsevol persona pot trobar-se en la necessitat de fugir per salvar la seva vida”. Per això, diuen, “hem de tractar les persones com voldríem que ens tractessin a nosaltres”.