La preocupació per la situació que està vivint la població d’Ucraïna és creixent entre els ciutadans i, des de Barcelona, són molts els que volen ajudar. Els últims dies han proliferat les accions solidàries de recollida de material en diversos punts de la ciutat, així com les activitats benèfiques.

En aquest context, però, una entrevista al ‘bàsics’ de betevé, Pepa Martínez, presidenta de Lafede.cat, entitat que aplega més d’un centenar d’organitzacions no governamentals, ha explicat que per actuar és necessari conèixer les necessitats del terreny i, per això, les donacions més útils per als refugiats són les econòmiques.

Per què donar roba o aliments no és la millor opció?

“Sovint el material que s’envia no és l’adequat o queda bloquejat a les fronteres. Necessitem flexibilitat i la millor manera d’aconseguir-la són les donacions econòmiques”, ha assegurat Martínez. Segons l’experiència de l’organització, cal tenir present que tot el que es reculli trigarà a arribar, i potser quan arribi la nostra ajuda ja no caldrà.

Sempre és més eficaç comprar tot el que calgui en els països més propers al conflicte, “per la rapidesa en detectar les diferents necessitats de cada moment, perquè sortirà més barat, suposarà menys impacte ambiental i ajudarà les economies locals“. A més, cal tenir en compte que la majoria de bancs a Ucraïna i Rússia han deixat de funcionar, i està essent molt complicat tramitar pagaments.

Entrevista amb Pepa Martínez, directora de Lafede.cat

No cal anar a buscar refugiats en vehicles

Tot i que la solidaritat ens pot empènyer a prendre la decisió d’agafar el cotxe i anar nosaltres mateixos a ajudar els refugiats que volen creuar les fronteres, Martínez recomana no fer-ho. “Quan aquestes persones arriben a un destí que els és familiar, on tenen referents i ajudes, milloren les acollides”, ha explicat en referència a la xarxa d’ucraïnesos que hi ha a Barcelona.

Amb iniciatives particulars ens arrisquem que els refugiats quedin fora del cens i dels circuits de les ONG per aconseguir targetes sanitàries o ajudes econòmiques, per exemple. “Estar fora del cens acaba sent més contraproduent per la persona que volem ajudar”, ha apuntat la presidenta de Lafede.cat.

Quins són els medicaments més urgents?

Pel que fa a l’enviament de medicaments, tant la Lafede.cat com l’organització Metges del Món demanen que es faci sempre a través de donacions que tinguin la capacitat de desenvolupar activitats en el terreny. José Félix Hoyo, president de Metges del Món, diu que ara mateix el més urgent són els medicaments per a malalties cròniques. La majoria d’atenció mèdica s’està oferint a les víctimes de la guerra i als refugiats, i aquells malalts cròniques pateixen una falta de subministrament.

Metges del Món aporta subministrament de material de traumatologia i quirúrgic a ‘hospital de Severodonetsk i han enviat un equip de reforç per sumar-se als 90 voluntaris al terreny. Des de fa set anys proporcionen accés a la salut física i mental de la població.

Pautes per donar medicaments

Durant l’entrevista, Martínez ha fet referència a seguir les pautes que recomana l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS). Adverteix que els fàrmacs que es donen a Ucraïna han de disposar de la seva autorització expressa i que “en cap cas s’han de donar medicaments tornats per la ciutadania“, és a dir, fàrmacs que tinguem d’algun tractament i que no s’hagin utilitzat.

També assenyala que els medicaments que es donen tindran un període de validesa superior a 15 mesos i que els envasos han de permetre la identificació clara original, la dosi, la forma farmacèutica, el número de lot i la data de caducitat.