Unes 5.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, han participat aquest dimecres en la manifestació central del Primer de Maig, convocada per Comissions Obreres i UGT. Per la seva banda, els sindicats calculen que la marxa ha aplegat uns 30.000 manifestants.

La protesta d’aquest 1 de Maig, dia del treballador, ha arrencat a les 11.30 h a la plaça d’Urquinaona amb l’objectiu d’arribar fins al final de la via Laietana. Els sindicats CCOO i UGT han convocat la protesta de forma conjunta amb el lema “Més drets, més igualtat, més cohesió. Primer les persones”. La proximitat de l’1 de maig amb les eleccions generals del 28-A ha marcat la protesta. Els dos sindicats majoritaris creuen que els resultats obliguen el PSOE i els grups polítics d’esquerres a “no tenir excusa per plantejar la derogació de les reformes laborals”.

Els sindicats denuncien que els drets dels treballadors han deixat d’estar en la primera plana política i afirmen que encara existeix precarietat. Afirmen que els contractes són cada vegada de més curta durada i que una tercera part “duren menys d’una setmana”. Els sindicats recorden que actualment a Catalunya hi ha prop de 400.000 persones que, tot i tenir feina, estan sota el llindar de la pobresa. Un any més la denúncia de la bretxa salarial entre homes i dones (més d’un 23 % anual) ha marcat les reivindicacions.

82 morts per accidents laborals

A la manifestació també s’ha volgut recordar les persones que han perdut la vida a la feina. Els sindicats afirmen que durant el 2018, 82 persones van morir en accidents laborals. Per això s’ha col·locat un cartell en record de les víctimes davant de la seu de Foment del Treball. Els manifestants han fet un minut de silenci i s’hi ha fet una ofrena floral.

Els sindicats USOC i CGT també han convocat protestes per commemorar el Dia del Treball. En el cas d’USOC, la manifestació ha arrencat a la plaça de la Universitat i la CGT ha començat el recorregut als Jardins de Salvador Espriu.