17 votants de l’1 d’octubre han declarat aquest dimecres al judici del procés i han explicat relats semblants: han assegurat que els ciutadans concentrats als punts de votació tenien actitud pacífica i han parlat, en canvi, de violència per part de la policia. La majoria de persones que han comparegut han coincidit també a dir que els cossos de seguretat van començar a carregar sense alertar prèviament els votants. La xifra oficial de ferits en les intervencions del cossos de seguretat espanyols es va xifrar en almenys 844 persones.

En concret, diversos testimonis han parlat de cops de porra i d’escuts “indiscriminadament” i han descrit diverses situacions que es van trobar als col·legis on eren l’1 d’octubre. Emili Gaia, per exemple, ha descrit “cops de porra a tort i a dret” a Sant Esteve Ses Rovires i Juli Fernández, votant de Sabadell, ha explicat que, a les persones que hi havia concentrades “se les colpejava” o bé que se les arrossegava “com si fossin maletes”, una situació que ha dit que “deixa marca”.

La senadora d’ERC, Laura Castel, que va visitar diversos col·legis del Camp de Tarragona, ha relatat un cas en què la policia no va retirar-se després de requisar el material electoral. Segons ha dit, “a partir d’un moment” van sentir-se dos trets, que no ha sabut aclarir si eren salves o bales de goma, “i a partir d’aquest avís la policia va començar a pegar-nos indiscriminadament”.

Actitud pacífica dels votants

Pel que fa a l’actitud dels votants, han explicat que era pacífica i que es cridaven consignes com “votarem” o “som gent de pau”, en la majoria de punts de votació on van ser. El diputat d’ERC Jordi Salvador, que va visitar diversos col·legis a ciutats com Reus, Cambrils o Tarragona, ha afirmat que no va veure “gent pegant, ni pals, ni còctels molotov, ni pedres, ni boles d’acer”, i ha afegit que, com a sindicalista, “he estat en moltes manifestacions i desordres públics provocats per vagues, i li puc assegurar que allò era un Walt Disney”. A Sant Carles de la Ràpita, Albert Salvadó ha dit que no va veure “ni una agressió ni tan sols un intent o una actitud agressiva per part de la gent”.

En la mateixa línia, l’alcalde de Fonollosa, Eloi Henàndez, ha dit que no va veure persones encaputxades ni armes i que tampoc no es van amenaçar els guàrdies civils que van intervenir al poble. Tot i que els crits eren majoritàriament pacífics, ha admès que “segurament sí” que hi va haver algun insult, però ha assegurat que no va ser quan la policia va arribar al poble, sinó quan van començar a carregar. Hernàndez també ha negat que la voluntat dels concentrats fos evitar la tasca policia, sinó manifestar-se. “Principalment perquè era impossible —ha dit—: hi havia 20 veïns per 80 antiavalots de la Guàrdia Civil”.