UGT i CCOO han organitzat la manifestació principal de la jornada, en què el paper de les dones ha estat clau. De fet, aquest és el primer 1 de maig encapçalat per dones. La protesta arriba després de la multitudinària manifestació feminista del 8 de març i també després de la polèmica sentència contra els cinc membres de La Manada. Aquesta primera línia, on s’ha pogut llegir el lema “No és abús, és violació. No és no“, ha estat formada per dones representants dels sindicats de CCOO i UGT i per membres de diverses plataformes feministes com Novembre feminista o Plataforma unitària contra les violències de gènere.

En una segona línia, s’ha pogut veure l’habitual capçalera de la manifestació de l’1 de maig, formada per representants dels sindicats organitzadors de la protesta. Els secretaris generals de Comissions Obreres i UGT, Javier Pachecho i Camil Ros, han coincidit en què la discriminació de les dones en l’àmbit laboral és una realitat.

Sota el lema “Ara ens toca a nosaltres! + igualtat, + ocupació, + salaris, + pensions“, els sindicats han exigit acabar amb la bretxa salarial, la discriminació laboral i el sostre de vidre. També han demanat al govern espanyol que treballi perquè la recuperació econòmica anunciada per l’executiu arribi a les butxaques de les famílies. En aquest sentit, CCOO i UGT han destacat aquest 1-M com una “suma de lluites“, després de les mobilitzacions feministes i de les protestes a favor d’unes pensions dignes celebrades a Barcelona.

Abans que comencés la manifestació, la forta pluja caiguda a Barcelona amenaçava la convocatòria. Finalment, l’aigua no ha impedit que milers de persones hagin sortit al carrer per reivindicar els seus drets laborals.

Fi de la protesta a l’avinguda de la Catedral

La marxa ha començat a la plaça d’Urquinaona i ha baixat per via Laietana fins a arribar a l’avinguda de la Catedral, on s’han fet els parlaments finals. Els sindicats han reiterat les crítiques contra la precarietat laboral pels contractes temporals i els sous baixos, tot i l’augment dels beneficis empresarials, fet que posa en risc el futur digne de les pensions. En aquesta línia, CCOO i UGT també han demanat que es constitueixi un govern aviat a Catalunya i alhora han defensat la seva participació en les mobilitzacions a favor de l’alliberament dels polítics empresonats.

La gran manifestació a favor dels drets dels treballadors ha acabat amb dos càntics: la Internacional, la cançó més popular del moviment obrer, i Els segadors.

Al llarg del matí, la CGT i la USOC han convocat els afiliats a manifestar-se en altres punts de la ciutat. La concentració de la CGT ha començat a les 12 h als Jardinets de Gràcia i la de la USOC, a les 12.30 h a la plaça de la Universitat.

Representació política a la protesta amb l’absència, per primera vegada, de Ciutadans 

La representació de partits polítics ha estat present al llarg de la manifestació organitzada a Barcelona per CCOO i UGT. No obstant això, per primera vegada la formació taronja no hi ha participat per mostrar el seu rebuig al suport que els sindicats majoritaris van donar a la mobilització del 15 d’abril, organitzada en suport als líders sobiranistes empresonats.

L’Assemblea de Catalunya crida a la “República dels drets socials”

Alcem-nos!, la plataforma impulsada per l’ANC, Universitats per la República i la Intersindical-CSC, ha organitzat una manifestació en favor de la República dels drets socials. La protesta ha començat a la plaça d’Urquinaona i ha baixat per la via Laietana fins a la plaça de Sant Jaume. Sota el lema “Per la República dels drets socials“, han denunciat el que consideren contínues retallades, sentències i prohibicions per part de tribunals espanyols de lleis aprovades pel Parlament i la desigualtat entre homes i dones.